Porsche povećava efikasnost logistike pomoću MHP softvera

Porsche-ova podružnica za IT i procesni konsalting, MHP, snabdeva proizvođača automobila centralizovanim sistemom upravljanja voznim parkom za kontrolu automatizovane logistike u njegovoj fabrici u Zufenhauzenu u Nemačkoj.

Porsche je rekao da će MHP FleetExecuter pomoći u povećanju efikasnosti i fleksibilnosti u proizvodnji u fabrici.

Softver zasnovan na oblaku, koji je integrisan u postojeću IT infrastrukturu fabrike, koristi se za koordinaciju liftova, kapija i drugih sistema preko kojih se automatizovana vođena vozila (AGV) kreću od skladišta do montažne trake za isporuku delova. Prema Porsche-u, trenutno postoji 27 AGV vozila koji obavljaju do 1.600 transporta materijala dnevno na udaljenosti od 750 metara. Ovi AGV-ovi se kreću, brza vrata, četiri automatske kapije, sistem dvostrukog podizanja i četiri sistema nezavisnih proizvođača koji se ukrštaju na putu između različitih regala sa visokim regalima.

Porsche je rekao da MHP FleetExecuter pruža centralizovanu kontrolu celokupne AGV flote kompanije, bez obzira na proizvođača pojedinačne jedinice ili na komunikacioni interfejs, izvor podataka i stepen automatizacije pojedinačnog sistema. Proizvođač automobila je rekao da softver može povećati intralogističku efikasnost do 20%.

Albreht Rajmold, šef proizvodnje i logistike u Porsche-u, rekao je: „Upotrebom MHP FleetExecuter-a, mnogo smo efikasniji i fleksibilniji u našoj internoj logistici fabrike. Omogućava nam da precizno kontrolišemo naš sve veći broj transportnih sistema bez vozača. U isto vreme, softverski kontrolisani transportni sistemi nam omogućavaju da izbegnemo neka putovanja koja su ranije obavljala teška vozila i tako damo doprinos održivosti.

Prema Porsche-u, uslediće još deset projekata, uključujući Bau 70, halu za montažu Porsche Taycan-a u Zufenhauzenu, gde će nova AGV vozila podržavati proizvodnju.

Brza integracija

Sistem je integrisan za devet meseci nakon što je unapred digitalno modelovan i potpuno simuliran, a zatim fizički testiran u MHPLab-u u Ludvigsburgu. Porsche je rekao da nudi više transparentnosti i otpornosti u radnji, što se poboljšava procese.

„Ovde imamo posla sa potpuno novom vrstom arhitekture“, rekao je Henning Hiebsch, partner i vlasnik preduzeća FleetExecuter u MHP-u. „Da bismo ispunili individualne zahteve u Porsche-u, konfigurisali smo i poboljšali rešenje kako bismo u potpunosti garantovali snabdevanje proizvodnje kritičnim za proces do 100%. Uprkos tehničkoj složenosti, njegova upotreba ostaje intuitivna za operatera.”

MHP je osnovan 1996. godine i Porsche je preuzeo 49% udela u dobavljaču tehnologije 1999. godine, pošto je to povećao na 100%. MHP pruža operativno i strateško savetovanje u oblastima kao što su lanac snabdevanja i rešenja u oblaku, platforme i ekosistemi, veliki podaci i veštačka inteligencija, kao i Industrija 4.0 i inteligentni proizvodi.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...