Počinje izgradnja Maersk Flow skladišta u Duizburgu

A.P. Moller – Maersk kontinuirano proširuje svoju mrežu logističkih i distributivnih skladišta kako bi svojim klijentima širom sveta ponudio još više kompletnih logističkih rešenja najvišeg kvaliteta.

Sada kada je građevinska dozvola izdata, počeće izgradnja novog Flow Warehouse-a u Duizburgu, jednom od najvećih logističkih čvorišta u celoj Evropi. Ovde se prisutni svi vidovi transporta – unutrašnje barže na centralnom plovnom putu Rajne (koje se povezuju sa lukama Antverpen i Roterdam), glavne železničke linije (do luka Severne Nemačke) i kamioni preko glavnih putnih pravaca. Pored toga, iz Duizburga se može brzo doći do čvorišta vazdušnog tereta Frankfurta, Amsterdama, Kelna/Bona i Diseldorfa, koji je takođe ključni evropski logistički centar koji povezuje mediteranske i jadranske kapije.

Usluge koje će Maersk ponuditi u skladištu od 43.000 kvadratnih metara obuhvataju unakrsnu dok, skladištenje paleta i sve usluge sa dodatnom vrednošću duž lanca snabdevanja – od carinjenja do konsolidacije i dekonsolidacije. „Maersk Flow Warehouse nudi direktan pristup vodi i trimodalne veze. Za naše klijente to će biti tačka razdvajanja koja će optimizovati načine transporta i stvarati fleksibilnost u tokovima njihovih proizvoda. Bićemo u mogućnosti da značajno povećamo brzinu izlaska na tržište za naše klijente tako što ćemo im omogućiti da zaobiđu svoje evropske kapije ili skladišta za čuvanje zaliha“, navodi Jens-Ole Krenzien, Generalni direktor severnoevropskog Maersk-a.

„Sve veća potražnja među mnogim našim klijentima za otpornim end-to-end logističkim rešenjima od jednog provajdera pokazuje nam da su ovi dodatni kapaciteti hitno potrebni“. Iz tog razloga, trenutno masovno i brzo širimo naš globalni portfolio za skladištenje i distribuciju u mnogim zemljama u Evropi, ali iu ostatku sveta – uvek u bliskom dijalogu sa našim klijentima kako bismo zadovoljili njihove tačne potrebe.” U drugom kvartalu 2022. godine, Maersk je širom sveta otvorio pet novih skladišta, jednakih 178.000 kvadratnih metara, dodajući ukupnom aktivnom kapacitetu od 226 skladišta i 3,4 miliona kvadratnih metara širom sveta. Planirano je da nekoliko dodatnih Maersk skladišta počne da radi u Evropi u narednim mesecima.“

Kao generalni izvođač radova, iskusni nemački developer Goldbeck International će završiti Flow Warehouse u Duisburg-Walsum-u za Maersk do trećeg kvartala 2023. godine. 84 utovarne platforme skladišta će obraditi do 32.000 kontejnera od 40 stopa sa teretom kupaca svake godine. Imanje, ukupne površine od 110.000 kvadratnih metara, deo je luke Duisburg (Duisport) i ima direktnu vodenu vezu sa Rajnom. Nudi rezervu za proširenje pored već planiranih 50.000 kvadratnih metara otvorenog prostora.

Zahvaljujući inovativnoj metodi modularne konstrukcije, izbeći će se značajan deo emisije CO2 koji bi inače nastao tokom izgradnje skladišta ove veličine. Sa posebnom građevinskom izolacijom, toplotnim pumpama i fotonaponskim sistemom na krovu, očekuje se da skladište dobije BREEAM ocenu odlično. Pored toga, biće zasađeno zelenilo na pojedinim delovima krovova, fasada i ograda protiv buke, a na spoljnim zidovima biće postavljeni gnezda za slepe miševe i ptice. „Do 2040. godine, cilj nam je da naše logističke usluge učinimo potpuno klimatski neutralnim duž celog lanca snabdevanja – što znači na moru, na kopnu i u vazduhu“, napominje Krenzien. „Međutim, za nas održivost ide mnogo dalje od centralnog pitanja zaštite klime. Sa našim skladištima, pored veoma niske emisije CO2 i optimalnih tokova robe, uvek nam je važno da stvorimo zgradu u kojoj ljudi uživaju radeći i koja istovremeno doprinosi biodiverzitetu – kao što će uskoro biti slučaj u Duizburgu.“

izvor&foto: maersk.com

Pročitajte i...