Pet naprednih tehnologija koje uvode revoluciju u logistiku

Već dve godine, poremećena pandemijom COVID-19, svetska logistička industrija se suočava sa novim izazovima. Pošto cene benzina dostižu rekordne vrednosti, menadžeri transporta moraju doneti pametnije odluke koje minimiziraju kilometre i povezane troškove.

Iako je potražnja velika, tekući nedostaci proizvoda i dalje izazivaju poremećaje u lancu snabdevanja, stvaraju nepredvidivo ponašanje u kupovini i podstiču očekivanja brze isporuke. Dobro dokumentovani nedostatak radne snage u industriji neće uskoro prestati. Energetska kriza u Kini i evropski sukob donose dodatni haos u vidu obustavljanja proizvodnje, nestašice sirovina i blokiranih brodskih puteva.

Ako igde postoji svetla tačka, to je činjenica da, kako su logistički izazovi rasli, tako je rasla i dostupnost naprednih tehnologija za upravljanje ovim izazovima. Veštačka inteligencija (AI), mašinsko učenje (ML), prediktivna analitika i robotika nekada su izgledali neverovatno sofisticirani i van domašaja – ali danas su lako dostupni svakoj kompaniji.

Za logističke timove koji žele da upravljaju volatilnošću i isporuče predvidljivije, profitabilnije rezultate, pet naprednih tehnologija bi trebalo da bude u njihovim kompletima alata: digitalni kontrolni tornjevi, automatizacija skladišnih zadataka, robotika u skladištu, dinamičko otkrivanje cena i digitalno licitiranje tereta. Organizacije koje ne ulažu aktivno u ove mogućnosti, koje su detaljnije opisane u ovom članku, već zaostaju.

Digitalni kontrolni tornjevi

Digitalni kontrolni tornjevi su u srcu ekosistema lanca snabdevanja, prikupljajući podatke u realnom vremenu o trenutnim uslovima. Oni omogućavaju logističkim timovima da identifikuju ometajuće događaje kao što su blokade na putevima u transportu, propuštene dolazne isporuke, zastoji sredstava i nedostatak radne snage.

Za logističke timove, digitalni kontrolni tornjevi dodaju maksimalnu vrednost kada su integrisani sa sistemom upravljanja transportom (TMS). Ovo omogućava da se svi transportni resursi iskoriste u kreiranju odgovora, uključujući proširenu mrežu operatera. Takođe omogućava kontrolnom tornju,  da primenjuje prediktivnu analitiku, pokreće scenarije i daje preporuke koje TMS automatski i neprimetno izvršava. Ova kombinacija pomaže vodećim svetskim logističkim provajderima da se približe vođenju autonomnog, samoispravljajućeg lanca snabdevanja koji se okreće brzinom promena.

Automatizacija skladišnih zadataka

Još jedna napredna tehnologija koja postaje imperativ je automatizacija skladišnih zadataka. Studija predviđa da kompanija od 10 milijardi dolara može ostvariti uštede od preko 31,2 miliona dolara tokom tri godine poboljšanjem rasporeda i procesa u skladištu, kao i smanjenjem potreba za radnom snagom kroz povećanu produktivnost.

Pošto, npr. U SAD-u, jedan radnik u skladištu predstavlja 50.000 dolara godišnjih troškova — a talenat je izuzetno malo — ima smisla optimizovati tačnost i efikasnost svakog zadatka.

Na današnjem nestabilnom tržištu, može biti gotovo nemoguće ispuniti očekivanja kupaca u pogledu usluge i isporuke, a da se i dalje zaštite profitne marže. Praćenje promena u potražnji znači stalno prilagođavanje nivoa osoblja, pozicija zaliha, rasporeda opreme, lista zadataka i prioriteta specifičnih za zaposlene i drugih parametara skladišta. Isporučena u modelu softvera kao usluge (SaaS), rešenja za zadavanje skladišta prikupljaju podatke o operacijama u realnom vremenu, 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, označavaju probleme i generišu autonomni odgovor. Operacije skladišta su vezane za verovatnoću prognoze potražnje, ali su u stanju da brzo i automatski reaguju na promene.

Robotika u skladištu

Prema jednoj nedavnoj studiji, svetsko tržište skladišne robotike će se povećati sa 4,4 milijarde dolara u 2020. godini na 15,79 milijardi dolara do 2030. godine – što je godišnja stopa rasta od 13,2%. Sličan izveštaj predviđa da će do 2026. godine 75% velikih kompanija koristiti neki oblik tehnologije pametne robotike u svojim skladištima.

S obzirom na tekući nedostatak radne snage, kao i zdravstvene rizike i fizičke ranjivosti ljudskih radnika koji su bili naglašeni tokom pandemije COVID-19, skladišna robotika ima dobar poslovni smisao. Korišćenjem robota da biraju artikle, pomeraju palete, isporučuju robu i obavljaju druge zadatke, kompanije mogu povećati brzinu, tačnost, efikasnost i pouzdanost — uz značajno smanjenje troškova rada.

U identifikaciji rešenja za robotiku u skladištu, ključno razmatranje je količina vremena i truda potrebnih za ugradnju nove tehnologije, njeno integraciju sa sistemom upravljanja skladištem (WMS) i početak zarađivanja povraćaja ulaganja. DHL Supply Chain implementira robotiku na 2.000 operativnih lokacija širom sveta. Korišćenjem nove robotske platforme koju je razvio sa Blue Yonder-om i Microsoft-om, DHL može brzo da poveže robotiku sa postojećim WMS-om. Nova platforma je brzo smanjila vreme integracije robotike za 60%, a DHL cilja na smanjenje od 90% kako platforma bude predstavljena širom sveta.

Dinamičko otkrivanje cena

Kako se ekstremne promene tražnje nastavljaju, planeri transporta troše ogromnu količinu vremena i truda da osiguraju da prevoznici imaju pravi kapacitet, po pravoj ceni, u izuzetno kratkom roku. Rešenje za dinamičko otkrivanje cena rešava ovaj izazov pružanjem pristupa na zahtev tržišnim cenama u realnom vremenu.

Rešenja za dinamičko otkrivanje cena deluju kao jedinstvena tačka integracije za otpremnike i njihove partnere, zamenjujući dosadne ručne procese brzinom i preciznošću jednim klikom. Planeri transporta mogu dinamički da pristupe najboljim cenama prevoza i za ugovorene i za neugovorene prevoznike, omogućavajući im da nabave dodatne kapacitete tokom perioda najveće potražnje.

Digitalno licitiranje tereta

U današnjem brzom logističkom okruženju, licitiranje tereta je moćan alat za balansiranje između usluge i kontrole troškova. Međutim, proces upravljanja angažovanjem ponuda, primanja predloga operatera, optimizacije ponuda, omogućavanja dodele i upravljanja ugovorima ručnim metodama je vremenski i troškovno intenzivan. To usporava odziv i iscrpljuje oskudne radne resurse.

Korišćenje rešenja za digitalno licitiranje tereta, isporučenog preko SaaS modela, automatizuje i ubrzava ovaj proces. Povezivanjem logističkog tima sa celokupnom mrežom prevoznika u skoro realnom vremenu, rešenja za digitalno licitiranje tereta obezbeđuju jedinstvenu platformu za ovaj proces, konfigurisanu da optimizuje saradnju i komunikaciju.

Digitalna rešenja za licitiranje tereta omogućavaju logističkim timovima da brzo definišu pravila i ograničenja, pozovu prevoznike da učestvuju i ostvare maksimalnu uštedu u samo nekoliko minuta putem robusnog mehanizma za optimizaciju ponuda. Uzimajući u obzir i metriku performansi operatera, mehanizam za odlučivanje može inteligentno da uravnoteži troškove sa uslugom. Koristeći mogućnosti digitalnog licitiranja tereta, kompanije su smanjile svoje troškove utovara kamiona do 12%.

Ulozi su visoki – ali i povratak uloženog

Haotični uslovi u lancu snabdevanja uticali su na svaku poslovnu funkciju, osim na logistiku.

Pošto skladištenje i transport predstavljaju značajne centre troškova, logističke organizacije su pod posebnom kontrolom — svakodnevno pod pritiskom da donose inteligentne, profitabilne odluke u hodu.

Pet naprednih tehnologija navedenih ovde mogu pomoći tako što će okvire učiniti što je moguće besprekornijim, povećati saradnju među organizacijama i omogućiti vidljivost i kontrolu dolaznih i odlaznih strana.

*izvor: logisticsviewpoints.com; foto: unsplash

Pročitajte i...