Pametni ormarići

Poslednjih nedelja dosta se priča o pametnim ormarima kao novosti koja već menja navike mnogih građana u EU. Kada sam prvi put čuo ovaj izraz, nisam bio baš pripremljen za tu temu, pa sam uradio neko istraživanje koje želim da podelim sa vama.

Za pametni ormar možemo jednostavno reći da je pametni ormar. To je ormar sa vratima različitih veličina i upravljačkom pločom, obično sa ekranom osetljivim na dodir. Pametni ormar povezan je sa internetom (IoT) i osoba ga ne mora da ga vizuelno kontroliše.

Dostupan je u svako doba dana i noći i omogućava vam da ponudite različite usluge, uz mogućnost da se vrlo jednostavno kontroliše sa vašeg pametnog telefona.

Usluge koje se nude mogu biti različite:

  • skladištenje radnih alata
  • deponovanje ličnih stvari
  • prijem robe
  • prijem dokumenata
  • stanica za punjenje elektronskih uređaja

Fizički je sličan ormarima koji su postavljeni na ulazu u banke gde se mogu postavljati predmeti koji se ne mogu uneti u banku.

PAMETNI ORMARIĆI U LOGISTICI

U lancu isporuke kupcu, pametni ormarići nalaze se na kraju poslednje kilometraže.  To jest, u delu koji je u kontaktu sa kupcem, i samim tim je predviđeno totalno razdvajanje između prodavca / kurira i kupca / kupca kupljenog / isporučenog proizvoda. Preteča ovog objekta je zasigurno američki gigant Amazon koji ga već nekoliko godina postavljaju i u Sjedinjenim Državama i u ostatku sveta.

PAMETNI ORMARIĆI U ZELENOJ LOGISTICI

Potrebno je da se definišu mere koje mogu podstaći upotrebu automatskih ormarića za isporuku i prikupljanje paketa.

Ideja je da se ona ne samo može smatrati efikasnijom od dostave kući, već bi mogla bolje zaštititi životnu sredinu zahvaljujući dekoncentraciji gradskog saobraćaja.

Cilj je identifikovanje regulatornih mera za podsticanje širenja i podsticanje upotrebe ormarića i podnošenje bilo kakvih predloga i izveštaja drugim zainteresovanim stranama, i javnim i privatnim.

izvor: logisticait.com

foto: serbian.cri.cn

Pročitajte i...