Oslo: DB Schenker postiže 100% električnu city logistiku

DB Schenker ostvaruje svoj cilj: nulta direktna emisija štetnih gasova, i to u kompletnoj logističkoj distribuciji na teritoriji grada Osla. U okviru svog Oslo City Hub-a, DB Schenker je integrisao novi Volvo FL Electric kamion, koji je zaslužan za ostvarivanje navedenog cilja. Vozilo je predstavila norveška premijerka Erna Solberg, koja se zahvalila DB Schenker-u na naporima u cilju zelenijeg transportnog rešenja. Projekat je podržan od strane državne energetske agencije Enova. To je prvi serijski proizveden kamion od 16 tona sa električnim pogonom, koji će omogućiti DB Schenker-u realizaciju i sprovođenje održive logistike u Oslu i šire.
S kapacitetom od 16 tona, Volvo FL električni kamion koristiće se u gradskoj distribuciji DB Schenker-a u Oslu. Vozilo funkcioniše bez ikakvih direktnih emisija (npr. CO2 i azotni dioksidi) i bez buke motora, služi kao odgovor na sve više rastuću potražnju za gradskim prevozom robe, ujedno smanjujući negativan uticaj na životnu sredinu. Baš kao i City Hub DB Schenker u Oslu, vozila će se napajati prvenstveno posredstvom obnovljive hidroelektrane iz Norveške.
DB Schenker je naručio ukupno jedanaest električnih kamiona za city logistiku u Oslu, koji će zameniti kamione na dizel. Simbolično, prvi od tri Volvo FL Electric kamiona sadrži nalepnicu sa natpisom „100% električni u Oslu“ (100% electric in Oslo).
DB Schenker je otvorio Oslo City Hub u centru glavnog grada Norveške u maju 2019. godine. Do kraja 2020. godine, njihove gradske operacije odvijaće se u potpunosti bez fosilnih goriva, koristeći ukupno 23 električna vozila, uključujući električne kombije i bicikle. Svakog dana oko 800 pošiljaka u Oslo biće isporučeno pomoću električnih vozila.
Globalno gledano, DB Schenker ostaje posvećen cilju smanjenja specifičnih emisija gasova sa efektom staklene bašte za 40% do 2030. u odnosu na 2006. Regionalni, ali uspešan dokaz održivog koncepta gradske logistike u Oslu je glavna prekretnica ovog ukupnog cilja.
izvor: eurologport.eu
photo: pexels.com

Pročitajte i...

One Thought to “Oslo: DB Schenker postiže 100% električnu city logistiku”

  1. […] Rohde, šef prodaje flote FUSO Europe, potvrđuje: „Inovativni „Oslo City Hub “ DB Schenkera impresivan je prikaz kako bi logistika mogla da izgleda u budućnosti. Drago nam […]

Comments are closed.