Once Upon A Time in Suez: čekajući Ever Forward

Pre godinu dana, pramac broda Ever Given, kompanije Ever Green, zabio se u Aziju, a njegova krma u Afriku, dok je središnji deo broda šest dana opkoljavao Suecki kanal. Svet je bio opčinjen brodom, koji je lansiralo na hiljade memova i ugrozio dvanaest odsto svetske trgovine.

Ovaj ultra veliki kontejnerski brod pokazao je svima krhkost globalnog lanca snabdevanja. Mesecima pre ovog događaja, svet je bio u problemima, ko može da zaboravi veliki nedostatak toaleta i ubrusa iz 2020. Godine. Ali tog 23. marta 2021. godine, svi smo otkrili da jaki vetrovi i ljudske odluke, ili možda „efelat obale“, pojava plime u pogrešno vreme ili neka viša sila, mogu dovesti do skoro katastrofe i potencijalnog amputiranja dobrog dela svetske trgovine.

Da podsetimo… Ever Given jedan je od najvećih kontejnerskih brodova na svetu. Kapacitet ovog neverovatnog broda je „tričavih“ 20.124 TEU, a dužine 400 m, brojke skoro nezamislive do pre samo desetak godina. 23. marta prošle godine, dok je putovao od Tanjung Pelepasa u Maleziji do Roterdama u Holandiji, brod se nasukao u Sueckom kanalu. Šest dana trajala je drama s kontejnerskim brodom Ever Given. Opstruisani gigant na najprometnijem morskom putu na svetu pokazao je koliko svetska ekonomija zavisi od tog puta “ukradenog iz pustinje.”

U međuvremenu, zebnja od toga da li se iz broda, pri udaru, izlila nafta, da li ima povređenih članova posade, da li će sredina broda popustiti pod težinom hiljade tona robe… Pa onda planovi, neuspeli i uspeli, angažovanje remorkera, tegljača, bagera, specijalnih mašina za usisavanje peska i specijalista za nasukavanje, čekanje plime… Čekanje i čekanje…

Pisali smo o tome… Zašto je Suecki kanal toliko važan? Pa, kroz Suecki kanal prolazi između 10-12% svetske trgovine, znatno se skraćuje vreme putovanja kupljenih i drugih proizvoda od manufakturnih fabrika u Aziji do krajnjih „online“ i drugih potrošača u Evropi i Severnoj Americi, a procenjuje se da tu svake godine prođe 19.000 brodova. Kada se posmatra dnevni prosek od 51,5 broda koji prođe Suecki kanal, prema kompaniji SCA, to je približna vrednost od 3 milijarde dolara.

E sad, 3 milijardi dolara puta 6 dana, koliko je Ever Given „držao“ Sueki kanal kao taoca, matematika je jasna. I to bez nus pojava.

Ostalo je mnogo nedoumica… Da li je Uprava Sueckog kanala (SCA) kontrolisala brzinu broda neposredno pre nasukanja. Da li je olujni vetar iz obližnje Sahare imao presudan uticaj na ovaj nemio događaj. U nadolazećim ijavama, nakon oslobađanja broda, Predsednik SCA Osama Rabie rekao je da se Ever Given kretao brzinom od 25 kilometara na sat, umesto odgovarajućih 8–9 km / h, da kormilo nije bilo poravnato i da je kapetan mogao da odluči da ne ulazi u kanal.

I koje bio kriv? U početnim raspravama, nakon oslobađanja broda, SCA je tražila odštetu od 916 miliona dolara, koja je kasnije smanjeno na 600 miliona dolara. Sa druge strane, advokati koji zastupaju vlasnika broda tvrdili su da je SCA odgovoran za omogućavanje brodu da uđe u plovni put tokom lošeg vremena, kao i da SCA nije pružila dokaze o bilo kakvoj greški broda.

A da li je neko zaboravio na još oko 400 brodova, koji su 6 dana čekali u redu da uđu u Suecki kanal? Šta je sa njima, i njihovom robom i kupcima… tzv. domino efekat u svom najboljem izdanju.

I onda Deja Vu… nedavno, 13. marta tekuće 2022., još jedan Ever, ovog puta Ever Forward, nasukao na polasku iz Baltimora, što je na mnogo načina jednak, ako ne i opasniji scenario od Ever Givena. Ever Given je prizemljio svoj pramac i krmu i mogao je da se izvrće kombinacijom bagerovanja velike snage, velikih tegljača za spasavanje i velike plime. Sve ovo trenutno nedostaje Ever Forwardu.

Pored toga, potpuno uzemljenje Ever Forward-a predstavlja rizik za trup i potencijalno curenje goriva. Iako je američka obalska straža izjavila da nema indikacija za ovo i da posada sondira tenkove, nedostatak zaštitne trake na licu mesta zabrinjava. Ako dođe do curenja…

Konačno… stručnjaci se pitaju, da li problem sa Ever Givenom i Ever Forwardom ima veze sa uzrokom nesreća. Dok još uvek čekamo na Ever Forward, tek treba da vidimo bilo kakav zvanični izveštaj o Ever Givenu godinu dana kasnije. Da li je to bila njegova velika brzina, udari vetra, mehanički problemi ili ljudska greška pilota ili kapetana? Sa Ever Forwardom imamo mnogo istih briga i problema.

Kako brodovi kao što su Ever Given i Ever Forward postaju sve veći, mi ne idemo u korak sa tehnologijom za praćenje i zaštitu ovih brodova. Mnogo brodova se nasuče svake godine. Mnogi se tretiraju bez pompe ili obaveštenja. Ipak, kako brodovi postaju sve veći i lanac snabdevanja zahteva veću brzinu, i kako smanjujemo veličinu posade i produžavamo njihovo vreme na brodovima, nesreće mogu rasti zajedno sa njihovom ozbiljnošću. Nadamo se da u ovo doba sledeće godine, neće biti nasukanog Evergreen broda, kao i da će biti većeg razumevanja, uvažavanja i priznavanja pomorskog sektora.

Izvor: gCaptain; arhiva alogistics.rs

Pročitajte i...