Novi izazovi povratne logistike u vreme COVID-a 19

Tokom pandemije COVID-19, rast kupovine putem interneta postao je eksponencionalan, više ljudi nego ikad ranije kupuje online, što posledično donosi više prihoda. Ovo se posebno odnosi na sektore kao što je moda, gde potrošači naručuju više primeraka garderobe, različitih stilova i boja kako bi ih isprobali kod kuće, pre nego što se odluče za svoj željeni primerak. Samim tim, sve ono što im ne odgovara i ne žele, kupci vraćaju nazad dobavljaču. Ono što se može primetiti, mnogi trgovci produžavaju periode povratka robe i  nude besplatan povratak u slučajevima gde su možda ranije naplaćivali.

Dvostruka strategija

Uz povećanje prihoda, dva su važna koraka koja kompanije treba da uzmu u obzir pri izradi strategije povratka robe. Prvo, smanjiti troškove neizbežnog povratka i drugo, koristiti analitiku kako bi se smanjio obim povrata koji je moguće izbeći.

U prvom slučaju, brodari bi, na primer, trebali krenuti od izračunavanja stvarnih troškova povrata, s tim da se mora računati i na to da ponekad sam povrat mora biti ubrzan (na primer, u slučaju proizvoda sa rokom važenja). Upotreba usluge putem više operatora, omogućiće odabir najprikladnije opcije za svaku pošiljku koja se vraća.

U drugom slučaju, možda će biti moguće koristiti analitiku za smanjenje povrata koji se može izbeći identifikovanjem slabih veza u lancu, kao i identifikacijom proizvoda koji se najviše vraćaju, proveravajući da li se mogu uvesti promene za smanjenje povrata – na primer, ukidanjem linija proizvoda ili samo prodajom određenih proizvoda u trgovini.

Važnost praćenja

Praćenje toka povrata je ključno za upravljanje robom koja se kreće prema skladištima. Sa tačnom slikom očekivanog obima povrata, kompanije mogu opredeliti odgovarajući broj radnika i resursa za proveru vraćene robe i obezbediti da se ona može brzo vratiti u prodavnice ili skladišta radi preprodaje.

Štaviše, sistematično praćenje povratka štiti i kupca i prodavca. Neki trgovci sada kupcu nude povrat novca čim prevoznik izvrši pregled vraćene pošiljke na samom kućnom pragu kupca. Zbog toga postoji nivo rizika za trgovca jer proizvod možda neće biti u stanju da se vrati na zalihe – ali verovatnije je da će kupci biti lojalniji ako znaju da će im biti roba biti vraćena na ovako brz način.

Izbegavanje povratka

Neke kompanije pokušavaju u potpunosti da izbegnu troškove povraćaja, pri čemu pogrešne ili izgubljene porudžbine zamenjuju bez dodatne naknade za potrošača. Zašto bi to radili? Poenta je izbegavati troškove koji iziskuju povrat robe, koji mogu biti i veći od troškova nove isporuke. Na primer, u slučaju prodaje lekova, sezonskih proizvoda ili onih sa kratkim rokom važenja, vraćene proizvode trgovac na malo možda neće moći da prerađuje i preprodaje u odgovarajućem vremenskom roku.

Uloga automatizacije

U osnovi postoje dve mogućnosti – ili smanjiti troškove povrata ili smanjiti broj povrata. Prva opcija zahteva promenu koraka u operativnom procesu, koju obično podržava automatizacija. Smanjivanje broja povrata zahteva krajnji pogled na proces koji uključuje kupca, podrazumevajući podršku kupcu u procesu prodaje, osiguravanje da kupac razume uticaj povrata (i na troškova i na životnu sredinu) i odgovarajuću analitiku za razumevanje koji proizvodi i koji kupci imaju veće stope povrata. Na primer, on-line kupovina odeće obično uključuje više veličina istog proizvoda. Ako je matrica veličine preduzeća nedosledna, nije iznenađenje da će kupci kupiti dve ili tri veličine, „za svaki slučaj“.

Troškovi za rukovanje povratima su obično nekoliko puta veći od primarnih troškova otpreme. Odluka o odgovarajućoj strategiji, praćenje toka povrata ili izbegavanje samog povrata , uz primenu odgovarajuće automatizacije, možda neće biti ključno i jedino rešenje za upravljanje troškovima u povratnoj logistici, tj. za povrat robe putem e-trgovine, ali bi trebalo da bude deo opšteg operativnog rešenja.

izvor:  shdlogistics.com

photo by pexels.com

Pročitajte i...