Novi incident na okeanu: Još jedan Maerskov brod doživeo teško more i izgubio kontejnere

A.P.Møller – Maersk je potvrdio još jedan gubitak kontejnera usred okeana. Naime, portparol Maerska izjavio je da je na putu iz Xiamena u Kini do Los Anđelesa, Maersk Eindhoven u sredu „doživeo zaustavljanje motora u teškim morima u blizini Japana, što je rezultiralo gubitkom određenog broja kontejnera“.

Maersk nije pružio približan broj izgubljenih kontejnera, rekavši samo da je „detaljna procena tereta u toku“.

Maerskov kontejnerski brod, Eindhoven, raspoređen je na Maerskovoj ruti TP6 Azija-SAD.

Henry Byers, tržišni analitičar FreightWaves-a, rekao je: „Ako je Xiamen bio poslednja luka u Kini na opsluzi ove rute, onda su kontejneri iz te luke najverovatnije oni koji su otpali sa broda, jer su verovatno bili postavljeni na vrhu. Dakle, od svih uvoznika, Adidas i IKEA najverovatnije su ti koji su izgubili teret, gledano na osnovu količine koju su verovatno imali na brodu.

Byers je objasnio, „Budući da mnogi američki uvoznici sa većim obimima koriste ugovore za usluge direktno sa Maerskom i MSC-om, članovima 2M alijanse, uvidom u poslednja tri plovila koja su izvršila ovu uslugu, FreightWaves ima uvid u to koji su uvoznici najverovatnije imaju teret na brodu Maersk Eindhoven. Prilikom ispitivanja okeanskih teretnica registrovanih kod američke carine, koje su stigle na Maersk Eindhoven poslednji put kada je nazvana luka Los Anđeles, u oktobru 2020. godine (preko TP6 Azija-SAD usluga), FreightWaves je uspeo da utvrdi da su najveći uvoznici na brodu u to vreme bili IKEA, Amazon, Adidas, Williams-Sonoma, Grainger, Wolverine World Wide, Puma i Hasbro “, rekao je Byers.

Byers je izjavio da to sugeriše da se većina roba na Eindhovenu sastojala od nameštaja, odeće, elektronike, posuđa i igračaka.

Smatramo ovo ozbiljnom situacijom koja će se istražiti brzo i detaljno“, rekao je portparol. „Operacije i sigurnost plovila su nam najveći prioritet i preduzećemo sve neophodne korake kako bismo umanjili rizik od sličnih incidenata koji se mogu dešavati u budućnosti.“

Eindhoven ima kapacitet od 13.100 TEU jedinica i plovi pod danskom zastavom.

Samo prošlog meseca još kontejnerski brod Maerska, Essen, izgubio je 750 kontejnera dok je plovio na istoj liniji kao i Eindhoven – TP6 od Xiamena do luke LA. Za incident 16. januara „okrivljeno“ je teško more u severnom Pacifiku.

izvor: freightwaves.com;

foto: pixabay.com

Pročitajte i...

One Thought to “Novi incident na okeanu: Još jedan Maerskov brod doživeo teško more i izgubio kontejnere”

  1. […] Brod je sada na putu do svog prvobitnog odredišta u luci Los Angeles, gde treba da pristane na APM Terminals Pier 400 LA, što je predviđeno za 4. mart. Ujedno, očekuje se da će brod ploviti punom brzinom, tokom trodnevnog putovanja, kako bi zadržao svoj planirani itinerar. Nakon toga, 17. februara, drugi Maersk-ov brod,  Maersk Ajndhoven […]

Comments are closed.