Nemačka kompanija Cargo Beamer započinje izgradnju multimodalnog terminala u Kaleu

Nemačka kompanija Cargo Beamer gradi pretovarni pogon sa dve staze u 18 takozvanih „modula sa dvostrukom kapijom“ u neposrednoj blizini trajektnog terminala Calais i Channel Tunnel. Kada bude u potpunosti završen, objekat će moći istovariti i utovariti vozove do 36 poluprikolica, u potpuno automatizovanom procesu u roku od 20 minuta.
Konzorcijum koji predvodi francuska građevinska grupa Eiffage izvodi građevinske radove. Operacije bi trebalo da počnu krajem proleća 2021. godine. Sledeći dugu i uspešnu tradiciju, severni francuski lučki grad učvršćuje svoj izvanredan položaj kao logističko središte između Engleske i evropskog kontinenta.
Projekat dobija važnu podršku iz EU fondova finansiranja sa 7 miliona evra finansiranja i daljim finansiranjem od države Francuske i regije Hauts-de-France.
Nakon nedavne narudžbine za 216 novih vagona Cargo Beamer, terminal Calais predstavlja još jednu važnu prekretnicu za kompaniju u razvoju svoje osnovne evropske mreže visoko efikasnih ruta za železnički saobraćaj za sve vrste prikolica za kamione, uključujući i dizalice bez krana.
Sa završetkom postrojenja u Kaleu, više desetina hiljada poluprikolica svih vrsta moći će svake godine stići i otići „železnicom“, automatski „ukrcati se i iskrcati“ i putovati u Englesku trajektom ili tunelom. Tako su putevi rasterećeni, a istovremeno se smanjuje i emisija CO2 u teretnom saobraćaju.

izvor&foto:trans.info

Pročitajte i...