Najbolje strategije za obezbeđivanje isporuka na vreme

Današnja potrošačka industrija daje prednost efikasnosti više od bilo čega drugog. Kada moderan kupac uđe u prodavnicu, očekuje artikle na policama, širok izbor brendova između kojih može da bira, beskrajan izbor proizvoda i više popusta i promocija nego ikada ranije.

Sa eksponencijalnim rastom sektora e-trgovine, nije iznenađenje da potrošači takođe očekuju da će svoje porudžbine dobiti brzo. Amazon je 2021. godine imao 200 miliona Prime članova, što pokazuje koliko ljudi više voli dvodnevnu isporuku ili čak isporuku istog dana.

Neki od glavnih izazova za igrače u potrošačkoj industriji su smanjenje troškova, postizanje visokog nivoa dostupnosti proizvoda, kontrola zaliha i efikasnost isporuke. Kako članovi složenog lanca snabdevanja mogu da obezbede isporuku na vreme za kupce?

Razumevanje porasta KPI (ključnih pokazatelja učinka) OTIF isporuke (On time in full)

Prema platformi Statista, prosečna Amazonova brzina isporuke od klika do isporuke bila je manja od šest dana u decembru 2015. godine, dok je u martu 2018. godine ta cifra je pala na 3,07 dana, umanjujući skoro polovinu brzine isporuke tri godine ranije.

Glavni razlog za ovo je primetan prelazak na KPI-ove za isporuku na vreme, ili KPI-ove na vreme u potpunosti (OTIF).

Proizvođači, trgovci na malo, skladišta i prevoznici trenutno se suočavaju sa sve većim pritiscima da isporuče porudžbine OTIF. Održavanje efikasnog, organizovanog, pouzdanog i prilagodljivog lanca snabdevanja je od suštinskog značaja ako kompanije žele da ispune ovaj KPI.

5 najboljih strategija za ispunjavanje očekivanja OTIF isporuke

2023. godina nas strpljivo čeka, što znači da se članovi lanaca snabdevanja moraju pripremiti za špic sezone isporuke. Zbog pandemije COVID-19, poremećaji lanca snabdevanja bez presedana već su izazvali niz izazova za organizacije u proizvodnji, transportu i logistici.

Iako će ove greške u lancu snabdevanja verovatno i dalje postojati, menadžeri lanca snabdevanja i drugi profesionalci u logističkoj industriji moraju da se usredsrede na merenje i obezbeđivanje OTIF isporuka.

Evo nekoliko strategija lanca snabdevanja koji bi mogli da poboljšaju vreme isporuke.

1. Koristite metode predviđanja i investirajte u dodatni inventar

Deljenje prognoza za narednih šest meseci ili godinu može biti posebno korisno u operacijama lanca snabdevanja. Na tržištu je nekoliko alata za predviđanje koji pomažu kompanijama da steknu vidljivost u svojim lancima snabdevanja i odrede kako da se pripreme. Postoje kvalitativne i kvantitativne metode predviđanja koje se mogu pratiti.

Evo nekoliko kvalitativnih metoda:

  • Delphi metod
  • Istraživanje tržišta
  • Istorijski podaci

A evo i kvantitativnih metoda:

  • Pokretni prosek
  • Eksponencijalno izglađivanje
  • Adaptivno zaglađivanje

Kompanije moraju da istraže i odluče koji metod predviđanja je najprikladniji za njihovo poslovanje. Ako razumete vreme isporuke, biće lakše održavati odgovarajuću stopu zaliha i sprečiti nestašice ili višak zaliha.

Razmislite o korišćenju sistema za upravljanje zalihama da biste optimizovali učestalost narudžbi i smanjili troškove.

2. Koristite centre za mikrodistribuciju

Premeštanje robe što bliže kupcima je još jedna strategija za obezbeđivanje OTIF isporuke. Petco je, na primer, jednom naveo da je oko 83% njegovih onlajn porudžbina ispunjeno iz fizičkih prodavnica koje se nalaze u okolnoj zajednici. Ovo možda neće biti moguće za mala ili srednja preduzeća. Dobra vest je da ove kompanije umesto toga mogu da koriste mikro distributivne centre.

Mikrodistributivni centar pretvara inače neiskorišćeni prostor u čvorište za obradu, ispunjenje i pripremu porudžbina. Popularan izbor za mikro distributivne centre je zastareli tržni centar. Ovi veliki prostori, ako su prazni, nalaze se na idealnim lokacijama u većini zajednica i mogli bi postati veoma korisni.

3. Iskoristite podatke o transportu u realnom vremenu

Druga strategija za ispunjavanje rokova isporuke OTIF-a je ulaganje u različita softverska rešenja za upravljanje lancem snabdevanja i upravljanje voznim parkom. Prema Gartneru, igrači u industriji ulažu u softver visoke tehnologije sa podacima o transportu u realnom vremenu i mogućnostima praćenja.

Ova rešenja poboljšavaju vidljivost lanca snabdevanja i pružaju uvid koji će pomoći menadžerima lanca snabdevanja da se pozabave izazovima isporuke. Svaka kompanija koja pokušava da ispuni OTIF isporuke treba da koristi najnovije dostupne tehnologije i softver.

4. Dajte prioritet SKU-ovima sa visokom maržom i brzim kretanjem

U istom smislu, ova rešenja takođe mogu pomoći menadžerima lanca snabdevanja da identifikuju koji SKU-ovi treba da budu označeni kao visoki prioritet, posebno kada dođe sezona praznika.

Ovo osigurava da je pravi asortiman proizvoda dostupan na policama kada je kupcima najpotrebniji. Dobavljači takođe mogu da rade na velikim porudžbinama sa samo nekoliko artikala sa najvećom efikasnošću, omogućavajući prevoznicima da češće ostvaruju OTIF isporuke.

5. Poboljšajte odnose sa dobavljačima

Na kraju, ali ne i najmanje važno, organizacije moraju da održavaju čvrste odnose sa dobavljačima i drugim članovima lanca snabdevanja. Kompanije mogu da kreiraju sistem bodovanja za merenje učinka dobavljača i praćenje rezultata kao KPI. U ovom sistemu se moraju uzeti u obzir važni faktori, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

  • Atributi cena
  • Vremena za odgovor i vreme isporuke
  • Spremnost za zalihe zaliha
  • Ispunjavanje očekivanja specifikacije kvaliteta

OTIF ciljevi isporuke moraju biti saopšteni dobavljačima ako kompanije žele da ih postignu.

*izvor: allthingsaboutsupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...