Multimodalni transport u organizaciji Felbermair-a

Filijala Felbermaira u Nirnbergu, u saradnji sa Haeger & Schmidt i Felbermair Austria, nedavno je obavila specijalni transport dva kotla, svaki visok 4,4 metra i težak 90 tona. Transportni put se prostirao od Guncenhausena u srednjoj Frankoniji preko luka Rot i Linc do Velsa.

„Planiranje i rukovanje specijalnim transportima deo je našeg svakodnevnog posla, ali je uvek uzbudljivo kada se narudžbe sa kratkim vremenom pripreme i različitim načinima transporta obrađuju zajedno sa drugim Felbermairovim odeljenjima“, Matijas Pičl, menadžer projekta i rekao je direktor filijale Felbermair Nirnberg.

Transportni put kotla

Transport od Gunzenhausena u srednjoj Frankoniji do termoelektrane Vels Strom u Velsu vodio je preko luka Rot i Linc. Prevoz od Guncenhauzena do Rota obavljan je jedanaestoosovinskim poluniskim utovarivačem ukupne transportne visine 5,35 metara i ukupne težine 150 tona. Za drugi kotao korišćen je i drugi desetosovinski poluniski utovarivač.

Kada su stigli u luku Rot, tereti su promenili režime – dva kotla su prebačena sa niskih utovarivača na baržu sa pokretnom dizalicom od 400 tona. Dalji transport do Linca odvijao se Dunavom i trajao je oko četiri dana. Promenjen je način transporta u luci Linc. Ovo prebacivanje sa plovila za unutrašnji plovni put na dva dvanaestosovinska cisterna mosta sa teškim traktorom izvršeno je portalnom dizalicom.

Dva kotla su zatim transportovana do konačnog odredišta – termoelektrane u Velsu. Po dolasku na krajnju destinaciju, zbog nedostatka prostora, istovar ispred termoelektrane je izvršen pokretnom dizalicom Felbermair maksimalne nosivosti 500 tona. Kotao je rotiran za 90 stepeni i pretovaren na osmoosovinsko samohodno vozilo. Ovo je omogućilo da se dva kontejnera transportuju do prednjeg dela kotlarnice. Istovar sa samohodnog kamiona na ranžirnu stazu izvršen je pomoću podiznog rama. „Ovu i završnu osnovu u kotlarnici uradili su zaposleni iz priloga filijale u Lincu“, dodaje Pichl.

Posebni transportni izazovi

Sav transport je prvobitno trebalo da se obavlja drumskim putem. Međutim, zbog odlaganja i gradilišta, multimodalno rešenje je moralo da se razradi u kratkom roku. „Obavljanje ovakvih multimodalnih transporta – sa prebacivanjem sa drumskog na vodeni način transporta – jedna je od prednosti Felbermair grupe. U ovom slučaju, to je takođe bio ključ uspešne transakcije “, objašnjava Pichl.

Prevoz visine preko pet metara i ukupne težine 150 tona uskim ulicama franačkih sela nije bio svakodnevni izazov u ​​smislu organizacije i veštine vozača.

Postavljanje temelja nije bilo ništa manje izazovno: „Preciznim planiranjem filijale u Lincu stvoreno je optimalno rešenje za istovar i dovoz, uprkos veoma ograničenom raspoloživom prostoru na odredištu“, zaključuje Pichl.

izvor&foto: projectcargojournal

Pročitajte i...