MSC-ovo novo multimodalno rešenje na relaciji Azija-Evropa

Sredinom maja prva pošiljka MSC kontejnera transportovana je kontejnerskim vozom iz Vostočnog u Sankt Peterburg u Rusiji, kao deo novog redovnog multimodalnog rešenja iz Azije u Evropu, koje je pokrenuto u aprilu.

Poslednjih godina, sve veći broj brodara premešta kontejnere sa istoka na zapad preko kopna, uključujući nagli porast tereta poreklom iz Kine, koji je železnicom krenuo za Evropu. U pozadini ovog trenda, MSC je lansirao uslugu „Tajga“, koja kombinuje MSC-ovu unutarazijsku brodsku mrežu, železničku uslugu u Rusiji i kratki morski transport u Evropi. Jedan paket nudi veze od Kine, Koreje i Japana pa sve do različitih lokacija na severozapadnom kontinentu u Evropi.

Iz Azije se teret isporučuje MSC-ovim uslugama „Zlatni rog“ i „Izlazak sunca“ do dve najveće kontejnerske luke u Rusiji: Vostočnij i Vladivostok. Zatim se teret prevozi MSC-ovim vozom do Sankt Peterburga za 13 dana, a zatim se preko MSC-ovih usluga „Maroc Express“ i „Baltic Loop 7“ prebacuje u druge luke severozapadnog kontinenta i severne Evrope, poput Antverpena, Bremerhavena, Roterdama i Havra za četiri do sedam dana.

Odgovor kupaca za ovo novo rešenje bio je veoma pozitivan, a obim je trenutno dovoljno velik da možemo koristiti kontejnerske vozove do Sankt Peterburga, umesto da se oslanjamo na postojeće redove železnica. To znači dodatnu fleksibilnost za naše kupce, što je veoma cenjeno u ovim izazovnim vremenima “, rekao je Salvatore Scotto di Santolo, menadžer trgovine u sedištu MSC-a u Ženevi, Švajcarska.

Ukupno tranzitno vreme za pošiljke od Šangaja do Sankt Peterburga je 24 dana putem ovog kombinovanog rešenja, u poređenju sa 41 danom prekookeanskim prevozom. Pored toga, korišćenje železničkih usluga je izuzetno stabilno, jer na njega vremenski uslovi ne utiču toliko, povećavajući pouzdanost ponude.

izvor&foto: msc.com

Pročitajte i...