Može li veštačka inteligencija pomoći skladištima da smanje uticaj nedostatka radne snage?

Nedostatak radne snage u skladištu jedan je od najvećih izazova sa kojima se danas suočava logistička industrija. Preduzeća se moraju usredsrediti na napore za ublažavanje pomenutog uticaja, jer potražnja raste i stope zapošljavanja se bore da održe korak. Veštačka inteligencija (AI) u skladištima može da pruži rešenje.

Nivo osoblja se stalno povećavao, ali je zaposlenost u skladištima i skladištenju u SAD opala za 3.000 radnih mesta između 2021. i 2022. godine. Trenutna, “ostarela”, radna snaga i pad nataliteta sugerišu da će se ovaj trend nastaviti iu budućnosti. Shodno tome, skladišta moraju početi da traže načine da ublaže uticaj nedostatka radne snage van konvencionalnih praksi zapošljavanja.

Čak i uglavnom fizičke operacije u skladištu, mogu imati koristi od ove tehnologije. Evo kako AI u skladištima može ublažiti nedostatak radne snage.

Automatizacija dugotrajnih zadataka

Automatizacija je najjasnija prednost AI u skladištima. Iako su mnogi procesi uglavnom fizički, zadaci, za koje je potrebno upotrebiti znanje, kao što su unos podataka, zakazivanje i planiranje inventara i dalje oduzimaju dosta vremena. AI može da automatizuje ove poslove sa velikim brojem podataka, koji se ponavljaju kako bi zaposlenima dao više vremena da se usredsrede na druge, omogućavajući objektima da postignu više uprkos niskom broju zaposlenih.

AI takođe može da analizira podatke o odabiru, informacije o prodaji i druge informacije vezane za procese kako bi otkrio gde su neefikasnosti i predložio poboljšanja. Skladišta će možda morati da postave velike količine artikala na lakše dostupna mesta ili da reorganizuju police da bi se olakšala navigacija, s obzirom na to da radnici u skladištu 80% svog vremena provode hodajući. AI može da istakne oblasti koje treba poboljšati kako bi omogućio veću produktivnost bez dodatnog zapošljavanja.

Ova automatizacija i optimizacija ostavljaju organizacijama više vremena tokom radnog dana za obavljanje zadataka koji dodaju vrednost. Kao rezultat toga, oni mogu postići isto povećanje produktivnosti kao što bi zapošljavali više osoblja, ali ne moraju da se oslanjaju na nestabilno tržište rada.

Optimizacija zapošljavanja i obuke

AI takođe može da reši nedostatak radne snage u skladištu pomažući kompanijama da poboljšaju praksu zapošljavanja i zadržavanja. Konvencionalni pristupi u ovoj oblasti često ne uspevaju, pri čemu samo 6% preduzeća dobija radnike koji su im potrebni od agencija za zapošljavanje uprkos tome što 84% koristi najmanje dve od ovih usluga. AI pruža bolji put.

Generativni AI alati mogu kreirati privlačnije i tačnije opise poslova i nacrte e-poruka budućim zaposlenima kako bi se poboljšale aplikacije. LinkedIn je već počeo da testira veštačku inteligenciju za izradu opisa i koristi je da poveže kandidate sa poslovima koji im odgovaraju. Slična veštačka inteligencija može da pretražuje veb u potrazi za profesionalcima sa idealnim veštinama za poziciju koju tradicionalno traženje posla može propustiti, uključujući i one koji aktivno ne traže novu poziciju. Kao rezultat toga, skladišta mogu proširiti svoj domet kako bi privukla više novih radnika.

Nakon što se prijave potencijalni zaposleni, AI alati mogu unapred pregledati svoje biografije kako bi utvrdili ko bi mogao biti najbolji za kompaniju. Neke kompanije takođe koriste veštačku inteligenciju da identifikuju rane znake sagorevanja kako bi intervenisale i sprečile odliv. Slično tome, automatizovani alati mogu da pojednostave rad koji se ponavlja kako bi svakodnevni zadaci bili zanimljiviji, povećavajući zadržavanje zaposlenih. AI takođe može da automatizuje veći deo unosa podataka koji su uključeni u zapošljavanje i uključivanje kako bi omogućio novim zaposlenima da počnu brže.

Poboljšanje angažovanja radne snage

Skladišne organizacije bi takođe mogle da koriste veštačku inteligenciju da poboljšaju angažovanje zaposlenih. Ista AI analitika koja otkriva gde procesi mogu biti efikasniji može istaći potencijalno nebezbedne tokove posla. Uprava bi tada mogla da izvrši promene kako bi smanjila povrede na radnom mestu, podižući moral.

AI u skladištu automatizuje dosadne zadatke koji se ponavljaju kao što su unos podataka i fakturisanje, ostavljajući ljudima zanimljiviji posao, kao što je vožnja mašina ili rad sa drugima radi koordinacije operacija. Zaposleni takođe mogu imati manje opterećenje u celini, što im pomaže da se osećaju manje pod stresom. Bez ovih poboljšanja, rastuća potražnja bi mogla da dovede do povećanog opterećenja, rizika i stresa za radnu snagu, ometajući angažovanje i moral.

Povećanje angažovanja radne snage je kritičan deo ublažavanja nedostatka radne snage u skladištu. Preduzeća sa visoko angažovanim zaposlenima imaju 43% manji promet i 18% veću produktivnost od onih sa niskim angažovanjem.

Odgovorno korišćenje veštačke inteligencije pri zapošljavanju u skladištu

Ove prednosti jasno pokazuju da je AI u skladištu kritičan deo rešavanja nedostatka radne snage. Međutim, preduzeća takođe moraju biti svesna da veštačka inteligencija predstavlja rizike kao što su pomeranje poslova i nejednakost bez pažljive primene. S obzirom na ove rizike, kompanije treba da pristupe AI oprezno i promišljeno.

Dok veštačka inteligencija i automatizacija pomažu da se ublaži nedostatak radne snage, skladišta mogu pasti u drugu krajnost i doprineti gubitku posla jer automatizuju više procesa. Prekvalifikacija i dokvalifikacija su rešenja za ovo pitanje. Objekti koji sprovode više inicijativa za veštačku inteligenciju i automatizaciju takođe bi trebalo da ponude mogućnosti za razvoj karijere kako bi se radnici opremili veštinama vezanim za veštačku inteligenciju.

Takođe je važno prepoznati da je AI korisna samo onoliko koliko i podaci koje analizira. Informacije lošeg kvaliteta će proizvesti slabe rezultate, čak i sa pouzdanim AI modelom, uzrokujući da kompanije širom sveta gube 12,9 miliona dolara godišnje. Shodno tome, skladišne organizacije moraju temeljno da očiste, verifikuju i organizuju svoje podatke pre nego što ih analiziraju kako bi osigurale tačne rezultate.

Pošto veštačka inteligencija zahteva tako velike količine podataka, ona takođe može da uvede zabrinutost za sajber bezbednost. Skladišta moraju da obuče sve zaposlene o najboljim praksama, da ograniče dozvole pristupa osetljivim podacima i da koriste napredni, ažurirani bezbednosni softver da bi ostali bezbedni.

AI bi mogao biti od suštinskog značaja za rešavanje nedostatka radne snage u skladištu

Tekući nedostatak radne snage je značajna prepreka, ali ne i nepremostiva. Pravilna primena veštačke inteligencije u skladištima može biti ključ za prevazilaženje ovog izazova.

Nijedan alat ne pruža sve odgovore koje organizacija treba da poboljša, ali AI je jedan od najmoćnijih dostupnih danas. Menadžeri skladišta koji razumeju kako im to može pomoći i pažljivo ga koriste mogu ublažiti i na kraju rešiti nedostatak radne snage.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...