Maersk uspostavlja kargo avio-kompaniju

AP Moller-Maersk pokreće avio-kompaniju za prevoz tereta, jer vodeće kontejnerske linije nastavljaju da proširuju svoju logističku i multimodalnu ponudu.

Maersk Air Cargo će se nalaziti u Bilundu, drugom najvećem aerodromu u Danskoj, i postepeno će raspoređivati i upravljati kontrolisanim kapacitetom od pet aviona – dva nova B777F i tri iznajmljena teretna aviona B767-300.

Maersk je najavio pokretanje vazdušnog transporta u novembru prošle godine kada je naručio dva aviona B777F koji će činiti deo flote nove kargo avio-kompanije, kao i akviziciju nemačkog špeditera Senator International, koji ima sopstvene operacije vazdušnog tereta.

„Avio transport je ključni faktor fleksibilnosti i agilnosti u globalnim lancima snabdevanja jer omogućava našim klijentima da se suoče sa izazovima lanca snabdevanja koji su vremenski kritični i pruža opcije transporta za teret visoke vrednosti“, rekao je Aimerik Čandavoin, globalni šef logistike i usluga, AP Moler – Maersk.

„Stoga, za Maersk je ključno da poveća naše prisustvo u globalnoj industriji vazdušnog tereta uvođenjem Maersk Air Cargo-a kako bi još bolje zadovoljio potrebe naših kupaca.“

Uz poremećaj globalnog lanca snabdevanja koji je primećen u poslednje dve godine, rukovodioci logistike kažu da se kupci sve više okreću kombinacijama pomorskog i vazdušnog transporta za isporuku koja je kritičnija po vremenu. Aktivnosti Maerskovog internog operatera aviona Stat Air biće prebačene u Maersk Air Cargo.

Torben Bengtsson, globalni šef Air & LCL, AP Moller – Maersk, rekao je „Maersk Air Cargo je važan korak u strategiji Maersk Air Freight-a, jer će nam omogućiti da ponudimo kupcima zaista jedinstvenu kombinaciju vazdušni teret integrisan sa drugim vidovima transporta. Vidimo povećanu i kontinuiranu potražnju za vazdušnim teretom i danas i u budućnosti, kao i rastuću potražnju za logistikom od kraja do kraja, zbog čega nam je važno da ojačamo sopstvene kapacitete i dalje napredujemo u našem vazdušnom transportu strategija.”

Očekuje se da će Maersk Air Cargo biti u potpunosti operativan od druge polovine 2022.

Vazdušni teret je postao deo strategije za vrhunske linije kontejnera bogatih gotovinom jer nastoje da diverzifikuju lanac snabdevanja. Prošle godine CMA CGM je postavio CMA CGM Air Cargo koji ima flotu od četiri Airbus A330-200F teretna aviona i naručio je dva teretna aviona Boeing 777.

U međuvremenu, MSC grupa i Lufthanza su izrazile interesovanje za kupovinu većinskog udela u Alitalia nasledniku ITA Airvais, potez koji bi MSC-u omogućio prisustvo i u putničkoj i u teretnoj avijaciji.

izvor&foto: seatrade-maritime.com

Pročitajte i...