Maersk preuzima kompaniju LF Logistics

Maersk je najavio kupovinu kompanije LF Logistics sa sedištem u Hong Kongu. Danska brodarska kompanija nije otkrila vrednost posla u svom saopštenju za javnost, iako više izveštaja procenjuje da će kupovina koštati oko 3 milijarde dolara.

Maersk kaže da ovaj posao predstavlja „značajan korak“ u pogledu pružanja svojim klijentima globalne logistike i integrisanih usluga i rešenja od početka do kraja. Štaviše, u kompaniji navode da će joj akvizicija dati sredstva da klijentima pruži holističkiju uslugu u njihovoj logistici.

Komentarišući najavu, Ditlev Bliher, regionalni direktor kompanije Maersk za Aziju i Pacifik, rekao je da će akvizicija pomoći brodskom gigantu da „zatvori petlju“:

„Maerskova konsolidacija porekla, upravljanje narudžbinama i okeanske usluge su dugo bili visoko priznati. Dodavanje odličnih omnikanalnih mogućnosti ispunjavanja destinacije LF Logistics-a će pomoći da se zatvori petlja, omogućavajući potpuno integrisane lance snabdevanja za naše klijente. Postojaće jedan homogeni mehanizam ispunjenja u svim geografskim oblastima, sa manje kontaktnih tačaka, više vidljivosti i više podataka, koji će zaista podržavati naše klijente da razvijaju svoje poslovanje.”

LF Logistics trenutno ima 10.000 zaposlenih, kao i široku mrežu skladišta koja pokriva azijsko-pacifička tržišta. Pored toga, kompanija ima operativnu i tehnološku platformu za koju Maersk veruje da ima „dokazanu sposobnost da se proširi na više lokacija“. Maersk takođe prepoznaje sistem LF Logistics kao „jedan od najboljih u klasi” zahvaljujući jedinstvenom, standardizovanom ekosistemu. Prema brodarskoj kompaniji, implementacija LF Logistics sistema zajedno sa sopstvenim će olakšati prenos podataka između Maerska i njegovih kupaca. Štaviše, Maersk tvrdi da će standardizovana metodologija i tehnologija primene takođe omogućiti kompaniji da implementira novo skladište za samo tri meseca. Ovo će pomoći Maerskovom cilju da se proširi na više od 800 skladišta do 2026.

Joseph Phi, izvršni direktor Li & Fung-a i izvršni direktor LF Logistics-a, rekao je da će ugovor „pružiti uverljivu vrednost“:

„Prepoznajemo da je postizanje obima od najveće važnosti da bi LF Logistics bio globalni lider u industriji. Maersk pruža idealno pristajanje. Zajedno ćemo isporučiti ubedljivu vrednosnu ponudu koja će našim ljudima omogućiti da ostvare svoj puni potencijal, a našim klijentima da ostvare održivi rast.”

Maersk takođe tvrdi da će ugovor omogućiti kupcima da izgrade vidljivost od početka do kraja „sa lakoćom, neprimetno povezujući ponudu sa potražnjom do nivoa SKU-a“. Kompanija tvrdi da će to omogućiti svojim klijentima da brže reaguju u slučaju smetnji, kao i da će olakšati prvo davanje prioriteta hitnom teretu.

Očekuje se da će transakcija biti zatvorena 2022. godine, pod uslovom regulatornih odobrenja. Kao što je objašnjeno u saopštenju za javnost, do ove tačke, LF Logistics i Maersk će ostati dve odvojene, nezavisne kompanije koje vode svoje poslovanje na uobičajen način.

Reagujući na vesti, renomirani stručnjak za transport Lars Jensen rekao je da će 2022. godine doći do talasa velikih akvizicija u sektoru logistike:

„Pitanje nije da li ćemo 2022. godine videti više velikih akvizicija na globalnom logističkom tržištu – pre je pitanje koliko ćemo ih videti kao glavne prevoznike, glavne logističke kompanije, kao i asortiman „drugih“ kompanija kao što je npr. operateri luka i terminala će verovatno održati veoma visok nivo aktivnosti u ovom pogledu.”

Pišući na LinkedIn-u, Jensen je dodao:

„Što se tiče logistike, 2022. ne treba uglavnom posmatrati kao nestabilnu godinu tranzicije nazad ka normalnosti. Trebalo bi je posmatrati kao temeljnu godinu u kojoj se glavni igrači pozicioniraju za bitku na globalnom logističkom tržištu – bitku koja će se nastaviti tokom ove decenije.”

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...

One Thought to “Maersk preuzima kompaniju LF Logistics”

  1. […] taj cilj, Maersk je u decembru najavio kupovinu kompanije LF Logistics sa sedištem u Hong Kongu kako bi proširila svoju pokrivenost i logističke mogućnosti u […]

Comments are closed.