Maersk-ovo specijalizovano skladište baterija za električne automobile

Otvaranjem skladišta od 14.000 kvadratnih metara specijalizovanog za rukovanje baterijama za električne automobile, A.P. Moller – Maersk (Maersk) proširuje svoju ponudu kao preferirani logistički partner za centralnoevropsku automobilsku industriju i proizvođače originalne opreme (OEM).

Smešten u severnom delu Češke, Teplice se nalazi na kratkoj udaljenosti od niza proizvođača i dobavljača automobila u Češkoj, kao i u istočnoj i južnoj Nemačkoj.

Baterije se mogu efikasno isporučiti vozom iz luka Hamburg, Bremerhaven, Roterdam, Kopar ili Rijeka. Štaviše, zahvaljujući dobroj povezanosti sa češkom i nemačkom mrežom autoputeva, baterije se mogu pouzdano distribuirati iz Teplica do okolnih lokacija za proizvodnju automobila u roku od nekoliko sati.

„Mi smo iskusan i pouzdan partner u transportu i logistici za automobilske kupce. Naši procesi su široko revidirani i odobreni od strane proizvođača automobila i OEM-a. Oduševljeni smo što sada činimo sledeći korak sa ovim specijalnim skladištem, nudeći namenske usluge za baterije za električne automobile u srcu čeških i nemačkih klastera proizvođača automobila“, rekla je Leah Ofutt, generalni direktor Maersk Central South Europe.

Skladište ima čitav niz sigurnosnih funkcija koje garantuju najbolje rukovanje baterijama električnih automobila. Pored termalnih kamera za nadzor i prskalica u regalu u celom magacinu, prostor će biti podeljen u četiri nezavisna, vatrootporna odeljka.

Pored prepakivanja, usluge koje se nude u specijalnom magacinu uključuju detaljnu kontrolu kvaliteta i punjenje baterija, kao i druge usluge koje dodaju vrednost duž lanaca snabdevanja automobila.

Jačanje kapaciteta u end-to-end logistici u Jugoistočnoj Evropi

Maersk gradi i novi dubokovodni terminal u Rijeci, čiji je početak otvaranja planiran 2025. godine. Povećaće pretovarni kapacitet u istočnom Jadranu i značajno smanjiti vreme tranzita, a time i emisiju CO2 transporta iz Azije u Evropu, posebno Hrvatskoj, Češkoj i susednim zemljama.

Nedavno su otvorena još dva skladišta suvog tereta u Kladnu, u blizini Praga, sa 10.000 kvadratnih metara prostora i u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, sa 4.100 kvadratnih metara prostora. Pored toga, treće skladište (11.700 m2) biće svečano otvoreno na proleće 2023. godine u Rijeci. Objekti podupiru Maerskove ojačane sposobnosti u sveobuhvatnoj logistici i upravljanju lancem snabdevanja u centralnoj i južnoj Evropi.

izvor&foto: logistics-manager.com

Pročitajte i...