Maersk otvara skladište kontejnera u Novorosijsku

Novorosijsk je najveća luka na Crnom moru. Povezan železnicom i autoputevima sa glavnim ruskim industrijskim i naseljenim centrima, Zakavkazjem i centralnom Azijom, Novorosijsk je jedno od najvećih izvoznih čvorišta i kapija u Rusiji.

Maersk’s Inland Container Depot (ICD) je smešten 10 kilometara od luke Novorosijsk. Prostire se na tri hektara i ima kapacitet za skladištenje 1.500 kontejnera (TEU), a očekuje se godišnji promet od 25.000 kontejnera.

Zsolt Katona, šef Maersk-a za istočnu Evropu, komentarisao je: „Uzbuđeni smo što ćemo dodati više ruskih distributivnih kapaciteta i stručnosti u lancu snabdevanja u vreme kada kupci traže nove načine da drže korak sa potražnjom potrošača i da budu održiviji sa svojim emisijama ugljenika. Logistički cilj ovog objekta je omogućiti korisnicima više vremena i fleksibilnost u donošenju odluka. Sada mogu lako donositi odluke o usmeravanju odredišta po dolasku na otpusnu luku umesto na polazištu. Rad unutrašnjih usluga u Novorosijsku omogućava Maersku da svojim korisnicima ponudi različita i jedinstvena end-to-end integrisana rešenja, od punjenja na izvoru do isporuke na inostranim destinacijama.

Ludvig Tarkhanian, generalni direktor kompanije Europack LLC, dodao je: „Radimo kroz sve ruske luke i godišnje obradimo skoro milion tona izvoza u kontejnerima. Novorosijsk je jedno od najvažnijih čvorišta i tu doživljavamo mnogo složenosti kako bismo zadovoljili sve veće količine i dobili pouzdane dobavljače. Maersk je naš najbolji partner u Ocean-u. Čvrsto verujemo da će nam proširenje Maerska na unutrašnju logistiku dati jedinstvenu priliku da poboljšamo kvalitet poslovanja i učinimo ih predvidljivijima. Dobijanjem rešenja „sve na jednom mestu“ od Maerska, mogli bismo da smanjimo obim posla i, posledično, dodamo transparentnost i efikasnost procesima kako bismo se umesto toga fokusirali na prodaju naše robe širim geografskim područjima. “

Novi objekat odražava Maerskov strateški plan za povećanje logistike i mogućnosti usluga za lance snabdevanja kupaca dodavanjem više kapaciteta i fleksibilnosti za donošenje odluka.

„Ugovorna logistika jedna je od ključnih proizvoda kojom Maersk namerava da postane globalni integrator kontejnerske logistike. Depoi su „logistički tržni centri“, koji klijentima pružaju jedinstvenu vrednost i kompleksna logistička rešenja, kao što su priprema kontejnera, punjenje kontejnera iz konvencionalnih šinskih vagona, transport, skladišta i drugo. Rusija je jedan od najvećih globalnih izvoznika rasute robe, dok se samo mali deo izvozi u kontejnerima. Međutim, 6% ukupnog izvoza u 2020. godini se preselilo u kontejnere (jako zaostaju evropski ostali regioni). Da bi se omogućilo brzo rastuće izvozno tržište, skladišta su ključna komponenta u lancu snabdevanja kupaca za pretvaranje rasutog tereta u kontejnere i izvoz dalje u prekomorske regione “, ističe Zsolt Katona.

izvor&foto: logistics-manager.com

Pročitajte i...