Luke i logističke kompanije pod stalnom pretnjom sajber napada

Obaveštajna kompanija za sajber pretnje Intel 471, upozorila je na to da je logistička industrija konstantno na meti hakera, i da „posledice sajber-napada mogu imati štetni efekat na globalnu ekonomiju“. Ujedno, luke i logističke kompanije su zabeležile nekoliko pokušaja pristupa svojim računarima i podaci tokom poslednjih nekoliko meseci.

Tokom proteklih nekoliko meseci, Intel 471 je posmatrao brokere za pristup mreži koji prodaju akreditive ili druge oblike pristupa kompanijama za transport i logistiku u podzemlju sajber kriminala, objavila je kompanija za sajber pretnje u nedavnom postu.

Pomenute logističke kompanije obavljaju vazdušni, kopneni i pomorski transport tereta na nekoliko kontinenata i odgovorne su za premeštanje robe vredne milijarde dolara širom sveta.

„Učesnici odgovorni za prodaju ovih akreditiva kreću se od novopridošlica do najplodnijih hakera za pristup mreži koje Intel 471 prati“

Intel 471 opisuje nekoliko incidenata. U jednom slučaju, poznati haker je naveo da je dobio pristup podacima oko 50 kompanija putem rešenja za daljinski pristup.

U drugom slučaju, haker je tvrdio ne samo da je dobio pristup malezijskoj logističkoj kompaniji već i da je prodao njihove akreditive za 5.000 dolara.

Ne samo kompanije, i luke su na udaru

Post takođe podseća čitaoce na napad NotPetya 2019. godine, kada je Maersk morao da zatvori nekoliko svojih luka. Kompaniju je koštalo 300 miliona dolara za zamenu sistema oštećenih malverom.

Intel 471 takođe dodaje da je primetio da napadači pokušavaju da napadaju luke. Na primer, luka Hjuston, jedna od najvećih luka na američkoj obali Meksičkog zaliva, napadnuta je u avgustu. Pokušaj je rano otkriven, pa nije bio uspešan. Uprkos tome, ovi incidenti pokazuju da je logistička industrija konstantno na meti, a „sajber napadi mogu imati štetni efekat na globalnu ekonomiju“.

„U vreme kada se ovaj sektor bori da održi rad, uspešan napad mogao bi da dovede ovu industriju do krajnjeg zaustavljanja, što rezultira nepredviđenim strašnim posledicama za svaki deo potrošačke ekonomije“

 Intel 471 preporučuje logističkim kompanijama da se proaktivno bave ranjivostima u vremenima visoke pripravnosti kako bi izbegli dalji stres na već ograničene poslovne operacije.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...