Luka Hamburg gleda dalje od mega-brodova

Naš svet se neprestano menja sve većom brzinom. Isto tako, koncept smartPORT-a (pametnih luka) se neprestano razvija i prilagođava. Za Lučku upravu u Hamburgu (HPA) to znači da pokuša da osigura da tehnologija sutra postoji u luci, kako bi pružila rešenja za predstojeće i sve promenljive izazove.

Luka radi na projektima koji se odnose na inovacije i na odnos grada i buduće tehnologije. Trenutno je projekat Green4Transport kao inovativan transportni projekat u luci Hamburg u početnim fazama. Ovde je prvi put na području Hamburške luke da se radi na međusobno inteligentnom umrežavanju vozila s dinamički upravljanim semaforima. Bilo bi idealno kada bi semafori mogli aktivno da doprinesu da saobraćaj teče što je moguće lakše.

Lučka uprava Hamburg deli svoje projekte koji imaju za cilj poboljšanje protoka saobraćaja u luci i oko nje, kao i smanjenje zagađenja, zagušenja i veze između luke i grada. Zaključak je da Hamburg ne bi bio Hamburg bez svoje luke.

Drugi projekat je Port Model. Cilj ovog projekta je da razvije alat koji pojednostavljuje donošenje odluka u optimizaciji lučkih procesa.

Treći projekat je BIM (Building Information Modeling), što omogućava mogućnost planiranja i održavanja infrastrukture luke korišćenjem digitalnih blizanaca.

Digitalizacija je najnoviji mega trend u logističkoj industriji. Sa svim aspektima može pomoći da se reše budući izazovi, kao što je kompatibilnost transporta i životne sredine, pod uslovom da se  aktivno obliku i koristite tehnologije razumno i odgovorno. To će omogućiti stvaranje novih radnih mesta, pružanje sigurnosti prihoda i podsticanje ekonomskog rasta celog regiona.

Područje luke pokriva otprilike deset procenata površine grada. Zbog lokacije luke, koja se nalazi u samom srcu grada, Lučka uprava (HPA) suočena je sa dva glavna izazova: blizina luke do stambenih područja i velika količina ekonomskog i tranzitnog saobraćaja. Moraju se iskoristiti postojeći infrastrukturni objekti inteligentno i efikasno jer je prostor ograničen.

Umesto daljeg razvoja veličine brodova, budući potencijal rasta leži u lukama i van lučkih granica u zaleđu. Time će biti omogućena saradnja, posebno u pogledu razmene podataka i obuke zaposlenih u lancu logistike i postizanje značajno veće efikasnosti u daljem prevozu do primaoca u budućnosti.

Zajednički cilj stoga treba da bude stvaranje osnova za brži transport robe od vrata do vrata boljim umrežavanjem svih partnera. Hamburg smartPORT. se odnosi na “pametnu” inteligentnu razmenu informacija za povećanje kvaliteta i efikasnosti luke kao važne karike u lancu snabdevanja – uzimajući u obzir i ekonomske i ekološke aspekte. Poseban fokus strategije leži na infrastrukturi, saobraćajnim tokovima i trgovinskim tokovima.

foto: hafen-hamburg.de

Pročitajte i...