Logistika – Potreba za optimizovanim ekosistemom

Logistički sektor doživljava ogroman pritisak od strane kupaca. Stoga, u težnji da se osigura dugovečnost poslovanja, saradnja se nameće kao ključni faktor uspeha. Kompanije će morati da koriste sve dostupne alate kako bi se istakle na globalnom tržištu.

Zašto je potrebno da kompanije rade na širenju svojih poslovnih ekosistema?

Nova decenija donosi sa sobom nove trendove u lancu snabdevanja i logistici. Kupci imaju sve veći izbor i žive u svetu u kojem žele bilo šta, bilo kada i bilo gde. To vrši veliki pritisak na 3PL provajdere i sve ostale aktere, uključujući lanac snabdevanja i celokupno okruženje.
Potreba za održivošću pokrenula je rast „poštene i odgovorne“ logistike, tj. pružanje novih usluga za ostvarivanje prihoda, istovremeno poboljšavajući uslove za dobrobit i zaštitu životne sredine. Rešavanje negativnih posledica gore dva navedena trenda pruža sistem riversne ili povratne logistike. Kako e-trgovina raste bez presedana u celom svetu, postalo je neverovatno lako naručiti mnogo predmeta jednim klikom i takođe ih vratiti na isti način. Često krajnji korisnik nije upoznat sa nenamernim posledicama koje ovakvo ponašanje ima na sam lanca snabdevanja. Sposobnost prilagođavanja promenljivim tehnologijama i spremnost za korišćenje napredne analitike u donošenju odluka biće presudni u sve više automatizovanom logističkom okruženju.

Uticaj digitalizacije na industriju

Može se reći da za logističke kompanije digitalizacija, veliki podaci i AI (artificial intelligence – veštačka inteligencija) preobražavaju mogućnosti sektora. Povećana penetracija Internet stvari (IoT), veća sigurnost, nadzor i stroži zahtevi u životnoj sredini izazov su za postojeće poslovne modele, što dovodi do ere neviđenih promena.

Postoji definitivna potreba za standardizacijom dizajna kako bi se omogućila efikasnija isporuka. Buduća dizajnerska praksa treba da uključuje dizajn za interoperabilnost i fleksibilnost operativnih sistema kako bi infrastruktura bila otporna na buduće izazove i mogla da se prilagodi bilo kojim novim tehnologijama (tj. modularni dizajn). Nove tehnologije često omogućavaju postizanje šire vizije.
Trenutno se kompletna nova tehnologija oko „last mile“ očajnički pokušava uklopiti u postojeću (ponekad starosnu) infrastrukturu i skoro pa ograničava dalji napredak.

izvor: thelogisticspoint.com foto: medium.com

Pročitajte i...