Logistika e-trgovine … Želim to na svoj način

Zahtevi klijenta za logistikom e-trgovine mogu se činiti beskonačnim, ali personalizacija je jedna od stavki na listi koja može doneti vrednost za lance snabdevanja. Poznato je da zahtevi kupaca predstavljaju “slatke” muke za logističare. Različiti zahtevi kupovine, kasniji prekidi narudžbi i mnoštvo opcija isporuke su samo još nekoliko stavki na listi pritiska u lancu snabdevanja. Zadovoljiti očekivanja kupaca predstavlja najvažniji logistički izazov od osnivanja mrežne maloprodaje. Ali u današnje vreme, kako su krajnji korisnici sve više ukljičeni u poznavanje tokova, njihovi zahtevi zapravo čine logističke procese sofisticiranijim.

Predviđa se da će prodaja globalne e-trgovine do 2023. godine dostići 6,5 biliona dolara, navodi eMarketer.

Online kupci su pametni i sofisticirani, sa velikim očekivanjima kada je u pitanju e-trgovina. Oni se edukuju o izboru kupovine i zahtevaju kontrolu nad opcijama isporuke i povrata. Da bi uspela, preduzeća moraju biti budu uvek spremna i stalno prisutna u ovom izazovnom operativnom okruženju, kako bi obezbedila svojim klijentima fleksibilnost izbora koji ljudi sada rutinski žele da vide.

Cilj višekanalne maloprodaje je da kupci dožive besprekorno i konzistentno iskustvo na svim kanalima kupovine, a logistika igra značajnu ulogu u mogućnostima da se to postigne. Opcije isporuke na adresi i faktori troškova postaju vrlo uticajni u procesu donošenja odluka kupca, a vodeći trgovci teže tome da usklade iskustva kupaca sa logistikom i procesom.

Umesto da imaju odvojene kanale za isporuku u prodavnici i na mreži, oni kombinuju logističke operacije ili ih koordiniraju kada ih nije moguće kombinovati. Ovo zahteva od maloprodaje da ulaže velika sredstva u logističke procese, a rezultati mogu biti povoljni uz smanjeni nivo zaliha i dosledno korisničko iskustvo bez obzira na kanal prodaje.

Ovo predstavlja nešto što znači balans. “Tanak” lanac snabdevanja i pravovremeno ispunjenje zahteva daju veliku efikasnost, ali to je sve vrlo teško postići kada postoji veliki broj SKU-a. Kupci sve više žele personalizaciju od početne interakcije sa prodavačem pa sve do isporuke Pravovremena isporuka za svakog kupca, a uz sve to moći odoleti dodatnim izazovima doslednosti u svim kanalima lanca, nije mala stvar.

Naravno, čitav niz mogućnosti automatizacije i dostupnih IT sredstava olakšavaju i omogućavaju ispunjenje svih ovih zahteva kupaca, samo ostaje veliko pitanje u pogledu troškova. Najveći izazov je ispunjenje obećanja kupaca uz održavanje isplative isporuke. Potreban je promišljen pristup, koji često uključuje prilagođeno logističko rešenje za svakog pojedinačnog trgovca.

Stalni rast e-trgovine zahteva stalne inovacije od strane maloprodaje i njihovih 3PL partnera.

izvor: logisticmanager.com

foto: Photo by emirkhan bal from Pexels