Logistički centar pun inovacija

BMW je nedavno otvorio logistički centar vredan 100 miliona dolara pored svoje fabrike u Spartanburgu, SAD. Objekat od 93.000 kvadratnih metara objedinjuje dve lokacije van lokacije i posvećen je logistici za BMW X modele.

Logistički centar za modele X (LCX) je odvojen po sredini, sa jednom polovinom koja radi kao kontejnerska teretna stanica, a druga kao spoljnotrgovinska zona. Prema BMW-u, delovi i roba, plaćeni i neplaćeni, ulaze u objekat sa jedne strane da bi se razdvojili. Materijal koji se plaća carinom prelazi u ukrštanje i putuje kamionom do BMW-ovih operacija konsolidovanih usluga u unutrašnjoj luci u Griru.

Delovima koji su u vlasništvu BMW Manufacturing-a a za koje nije neplaćena carina dozvoljeno je da uđu u spoljnotrgovinsku zonu gde se ili privremeno skladište na regalima u skladištu ili direktno premeštaju u BMW fabriku radi proizvodnje.

„BMW je radio u bliskom partnerstvu sa američkom carinskom i graničnom zaštitom i ceni njihovu podršku u stvaranju ovog jedinstvenog skladišta“, rekao je Oliver Bilstein, potpredsednik za logistiku i kontrolu proizvodnje.

Autonomni domaćini

Da bi došli do fabrike iz logističkog skladišta, delovi moraju da pređu dva puta (Freeman Farm Road i Interstate 85), što rade na kamionima bez vozača, zvanim hostleri, preko dva nova mosta koje je izgradila United Infrastructure Group. BMW je saopštio da je most preko I-85 jedan od najdužih mostova u državi Južna Karolina.

Autonomni domaćini, napuštaju LCX zgradu kroz pametna vrata koja se otvaraju kada vozila komuniciraju sa vratima.

BMW takođe koristi pametne transportne robote u radionici u Spartanburgu, koji autonomno transportuju delove teške i do jedne tone do odredišta. U međuvremenu, u montaži, BMW testira voz bez vozača koji isporučuje delove u prostore u hali za montažu X3/X4.

Delovi se premeštaju u fabriku Spartanburg iz logističkog objekta na kamionima bez vozača, koji se nazivaju hostleri

BMW planira da u budućnosti pokrene autonomni logistički program u Spartanburgu, koji će koristiti 5G bežičnu tehnologiju širom lokacije, omogućavajući povezivanje mašina i opreme u realnom vremenu.

„Inovacija, digitalizacija i održivost su ključni faktori uspeha za budućnost logistike“, rekao je Bilstein. „Autonomni transport, bilo sa pametnim robotima, tegljačima ili čak kamionima, učiniće logistiku još fleksibilnijom i efikasnijom.”

Održiva logistika

Među naporima uloženim da logistički objekat bude ekološki prihvatljiviji, BMW koristi viljuškare na litijumske baterije i pripremio je krov za buduću instalaciju krovnog solarnog fotonaponskog (PV) sistema.

Proizvođač automobila je takođe rekao da je ubrizgao reciklirani CO2 u deo svežeg betona tokom procesa mešanja, što je smanjilo emisiju CO2 bez ugrožavanja čvrstoće betona. Taj proces je razvila kompanija CarbonCure Technologies iz Kanade. Kada se pomeša sa CO₂, prolazi kroz proces mineralizacije i postaje trajno ugrađen.

BMW koristi viljuškare na litijumske baterije u LCX objektu

BMW grupa je saopštila da do 2030. ima za cilj da smanji emisiju ugljenika u proizvodnji za 80%.

„Ovaj novi objekat nam omogućava da objedinimo dva skladišta i njihov materijal u jednu zgradu, čineći naše procese bržim, štedljivijim i efikasnijim“, rekao je dr Robert Engelhorn, predsednik i izvršni direktor BMW Manufacturing-a. „Pored toga, novi logistički centar uključuje elemente strategije BMW iFactory, koja definiše budućnost proizvodnje automobila za proizvodnu mrežu BMW Grupe. Ova zgrada se može proširiti, ako je potrebno, za smeštaj budućih modela.”

BMW-ova strategija iFactory ima za cilj da uskladi poslovanje sa višim standardima fleksibilnosti, efikasnosti, održivosti i digitalizacije.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...