Kuehne+Nagel transportuje komponente za prvo komercijalno postrojenje za klimatski neutralnu proizvodnju goriva

Kuehne+Nagel će za Siemens Energy organizovati logistiku projekta na moru za deo električne energije u metanolu u pilot fazi projekta Haru Oni u Čileu. Projekat je saradnja između Siemens Energy (Nemačka), Porsche (Nemačka) i Highly Innovate Fuels ili HIF (Čile). To će biti prvo integrisano komercijalno postrojenje na svetu za proizvodnju klimatski neutralnog goriva iz vetra i vode za dekarbonizaciju transportnog sektora.

Tokom pilot faze, projekat Haru Oni ima za cilj da proizvede 130.000 litara e-goriva do 2022. godine. U dve faze, kapacitet će se povećati na oko 55 miliona litara e-goriva godišnje do 2024. godine i približno 550 miliona litara e-goriva do 2026. Projekat je pokrenut 10. septembra 2021. godine, uz svečanu revoluciju kojoj se pridružio čileanski ministar energetike.

Do kraja ove godine, glavne komponente vetroturbina – gondola, lopatice i delovi tornjeva – biće transportovane iz više luka u Kini i isporučene u jednom lotu kao deo čartera do Punta Arenas, Čile. Najduže komponente su tri sečiva dužine nešto više od 65 m, a najteži deo je gondola sa skoro 77 tona.

Torsten Dubski, direktor projekta za Haru Oni u kompaniji Siemens Energy, kaže: „Obnovljiva energija više se neće proizvoditi samo tamo gde je to potrebno, već tamo gde su prirodni resursi poput vetra i sunca dostupni u velikoj meri. Tako će se u celom svetu pojaviti novi lanci snabdevanja za prenos obnovljive energije iz jednog regiona u drugi. Da bi se garantovala ova infrastruktura, potrebna je iskusna logistička podrška za projekte, i mi smo uzbuđeni što Kuehne+Nagel sarađuje sa nama za pilot projekat Haru Oni. ”

Mustafa Sener, globalni šef projektne logistike u Kuehne+Nagel, kaže: „Kao lider u industriji, nismo samo posvećeni smanjenju našeg doprinosa globalnoj emisiji CO2 kroz naš program Net Zero Carbon. Osim toga, takođe želimo aktivno smanjiti emisiju CO2 u transportu. Kao takav, Kuehne+Nagel je posebno ponosan što je partner u jednom od najprestižnijih projekata u potrazi za postizanjem klimatskih ciljeva EU do 2030.“

izvor&foto: logistics-manager.com

Pročitajte i...