Kretanje kroz kvantnu revoluciju u logistici

Upravljanje logistikom je ušlo u novu eru, obeleženu potražnjom za brzom isporukom, optimizovanim lancima vrednosti i prilagodljivošću u realnom vremenu na poremećaje u lancu snabdevanja. Ovu fleksibilnost nije lepo imati. Vaša organizacija mora biti dovoljno fleksibilna da se prilagodi.

Da biste prihvatili ovaj novi talas logističkih operacija, vaši sistemi i tehnologija moraju biti spremni da reše složene izazove transporta u deliću vremena kada je to potrebno. Logističke organizacije mogu da iskoriste kvantno računarstvo i druge tehnologije sledeće generacije da bi napredovale u ovom okruženju.

Evo kako.

Uklapanje kvantnog računarstva u logističku slagalicu

Ranije ograničeno na stranice naučne fantastike, kvantno računarstvo je postalo moćno oruđe, spremno da preoblikuje logističke operacije. Za razliku od klasičnih računara, kvantni računari koriste kvantne bitove ili kubite, koji predstavljaju više stanja istovremeno. Ovo im omogućava da obrađuju ogromne količine podataka i izvode složene proračune brzinom munje. Kvantno žarenje, podpolje kvantnog računarstva, posebno je relevantno za logistiku jer pomaže efikasno u rešavanju složenih problema optimizacije.

Efikasnije upravljanje vašim logističkim operacijama moglo bi da zahteva analizu ogromnih količina podataka koje dobijate svaki dan. Tradicionalne računarske metode se bore za brzu obradu ovih podataka, što dovodi do kašnjenja i neoptimalnih odluka. Faktori kao što su vremenski događaji, saobraćaj i nepredviđena kašnjenja mogu poremetiti rutiranje i zakazivanje, čineći obradu podataka u skoro realnom vremenu ključnom.

Svi ovi faktori zajedno čine logistiku zrelom za kvantne inovacije. Logističke organizacije se suočavaju sa četiri ključna izazova u kojima kvantno računarstvo blista:

  • Podaci: Kvantno računarstvo može analizirati ogromne skupove podataka u roku od nekoliko sekundi, ubrzavajući donošenje odluka.
  • Složeno modeliranje: Može precizno modelirati složene sisteme, kao što su ako/onda scenariji, da bi pomogao u prediktivnim aspektima upravljanja logistikom.
  • Hitno donošenje odluka: Kvantno računarstvo omogućava analizu podataka u realnom vremenu, poboljšavajući operativnu efikasnost.
  • Izazovi složenosti: Kvantno računarstvo rešava složene probleme optimizacije sa kojima se bore konvencionalni računari, kao što je pronalaženje najoptimizovanijih ruta.

Optimizacija logistike u stvarnom životu

Daleko od aspirativne vizije, logistika zasnovana na kvantnom pogonu je sazrela u praktično rešenje sa transformativnim implikacijama za vaše operacije. Evo primera.

Razmotrite proces izgradnje uređaja za jedinično opterećenje (ULD) ili paleta za vazdušne ili kamionske pošiljke, kao i potencijalne rute kojima bi se moglo doći do krajnjih odredišta. Vaš tim ima priliv podataka iz različitih izvora, kao što su ključne informacije o dimenzijama, težini i sadržaju pošiljki, rukom pisane beleške o oštećenim paketima i vanmrežne odluke donete o izuzecima pošiljke. Sa kvantnim računarstvom, logističke organizacije mogu da obrađuju ogromne količine podataka u skoro realnom vremenu, što vam omogućava da bolje i brže donosite odluke zasnovane na podacima putem optimizacije logistike i analitike.

Pošto se neki od ovih podataka generišu van mreže, vaš sistem propušta važne povratne informacije koje bi trebalo integrisati radi stalnog poboljšanja. Ali postoji rešenje. Sistemi za upravljanje logistikom mogu prikupljati podatke putem inteligentnih procesnih tokova, a zatim koristiti veštačku inteligenciju i naprednu analitiku da bi naučili i poboljšali ULD i proces izgradnje paleta. A pošto se logističke operacije bave sa toliko mnogo podataka u bilo kom trenutku, dodavanje kvantnog računarstva omogućava da se ovi podaci koriste u vremenskom okviru na koji operativni tim treba da odgovori.

Pionir nove ere u upravljanju logistikom

Da li ste spremni da iskusite novu granicu logističkih inovacija? Kompanija Unisys je na čelu razvoja računarskih mogućnosti sledeće generacije kako bi pomogao organizacijama da izvuku maksimalnu vrednost iz vaših logističkih operacija.

*izvor: theloadstar.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...