Korak ka eri robotike u logistici

E-trgovina možda raste, ali da li su transportne i logističke kompanije spremne da se izbore sa rastom? Očekuje se da će tržište e-trgovine porasti na 4,9 biliona dolara širom sveta do 2021. godine (u poređenju sa na primer 2,8 biliona dolara u 2018. godini). Takav efekat rasta e-trgovine znači da se očekuje drastičan porast broja paketskih pošiljaka širom sveta.. Ovi pokazatelji očekivanog dramatičnog rasta, praćeni su promenama u ponašanju potrošača i očekivanjima za brzu isporuku istog dana. Sa količinom paketa koji dolaze, radnici jednostavno neće moći da budu u toku. Potrebni su im pomagači – robotizovani pomagači – da bi mogli ispuniti zadate norme i očekivanja korisnika sa novim modelom usluga .

Uspon robota

Sa tako brzim promenama, prednosti automatizacije skladištenja i kretanja robe u lancu snabdevanja su jasne – niži troškovi za uslugu, veća efikasnost, poboljšani nivoi usluge i 24/7 dostupnost usluge. Danas, međutim, slaba je primena robotike u punom obimu.

Sporo usvajanje primene robotike u skladištima, centrima za sortiranje i pri isporuci na tzv. “poslednjem kilometru” uskoro će se promeniti. Podstaknuti potražnjom na malo, demografskim pritiscima i četvrtom industrijskom revolucijom, očekuje se da će globalno tržište logističke robotike porasti sa 3,9 milijardi u 2018. godini na 18,6 milijardi do 2026. godine, što je 21,4 odsto  godišnje stope rasta. Da bi brže usvojili robotiku, transportne i logističke kompanije moraće da osmisle način poboljšanja profita i prodaje. To nije bez izazova: stvaranje novih operativnih i servisnih modela, dodatno edukovanje zaposlenih, angažovanje stručnjaka za robotiku za postavljanje i instaliranje nove infrastrukture, te nadgledanje i servisiranje iste, zahtevaju specijalno znanje i veštine. U već ionako intenzivnoj industriji, kupovina i servisiranje robota – amortizacione imovine – takođe znači i sticanje dodatnih troškova .

Novi model: Robotika kao usluga

Kako se kompanije za teretni i logistički saobraćaj mogu brzo i efikasno okretati robotici – i novom podrazumevanom operativnom modelu? Robotika kao usluga (RaaS – Robotics as a Service) predstavlja put napred u sticanju znanja iz robotike, zadržavajući kompaniju usredsređenu na osnovni posao i svakodnevno poslovanje.

RaaS omogućava kompanijama da lako, ekonomično i brzo pristupe nizu robotskih funkcija i funkcija širom organizacije kako bi stekli potpunu automatizaciju i vrhunske mogućnosti. U RaaS modelu, robotički partner instalira, održava i servisira robote, pružajući usluge end-to-end životnog ciklusa.

Ovaj model usluge premešta ono što bi obično bio skupi kapitalni trošak na periodične operativne troškove koji se plaćaju samo za potrebne usluge; čak se pojavljuju i granularni RaaS modeli cena, kao što je punjenje po satu ili izvršenje robotske akcija. Slično lizing floti, i robotske usluge se mogu fleksibilno prilagoditi sezonskim potrebama. Sa stručnjacima za robotiku, kompanije takođe mogu imati koristi od najnovijih mogućnosti i nadogradnji jer postaju dostupne za zadržavanje konkurentske prednosti. Potencijalne koristi su značajne. Na primer, Rakuten Super Logistics automatizuje svoje američke magacine razmeštajući robote pomoću OPEX modela i koristeći RaaS sistem upravljanja. Rakuten Super Logistics očekuje povećanje svoje e-trgovine i produktivnost skladišta za više od 300 odsto u odnosu na sadašnji nivo .

Put do nagrade

Kada se krene na putovanje sa robotikom, postoje četiri važna područja koja treba uzeti u obzir:

  1. Procena operativnog uticaja,
  2. Napraviti mapu puta usvajanja nove tehnologije,
  3. Ljudi + mašine = sinergijski dizajn i
  4. Testirati i učiti.

izvor: accenture.com

foto: pixabay.com

Pročitajte i...