Konačno „zeleno svetlo“ za prodaju DB Schenker-a

Nadzorni odbor DB AG konačno je dao zeleno svetlo menadžmentu da traži potencijalne kupce za kompaniju.

Nadzorni odbor DB AG se već složio da je prodaja izvodljiva, pa čak i poželjna, pod uslovom da se prihod od prodaje profitabilnog Šenkerovog posla iskoristi za smanjenje dugova nacionalnog železničkog prevoznika, ali su druge opcije još uvek bile u razmatranju. Odbor je konačno odlučio da je direktna prodaja poželjna opcija.

Međutim, podrazumeva se da potencijalni kupci postaju „nervozni“. Ne očekuje se promena poslovanja DB Schenkera u narednim mesecima, ali s obzirom na duge procedure koje bi bile uključene, datum narednih saveznih izbora, oktobar 2025. godine, nije daleko. Niko se ne bi obavezao da kupi kompaniju pre nego što postane jasno koje će biti boje sledeće koalicione vlade.

Naime, Ministarstvo odbrane traži pojašnjenje o vojnoj logistici. S obzirom na nesigurnosti koje proističu iz ruske invazije na Ukrajinu, Nemačka mora biti u mogućnosti da premesti veliki vojni teret u kratkom roku i u velikim količinama. Ovo sugeriše da bi privatizovani DB Schenker morao da zadrži neka sredstva trajno u rezervi, za vojnu upotrebu u bilo kom trenutku.

Sa pozitivne strane, DB Schenker je ostvarila prihod od 10,08 milijardi evra i EBIT 626 miliona evra u prvoj polovini 2023., što je znatno bolje od poslednjih cifara pre Covid-a u prvoj polovini 2019. Otuda, uprkos globalnim neekonomskim neizvesnostima, tekući rat Rusije i Ukrajine se pogoršava, odnosi sa Kinom itd. moglo bi postojati značajno interesovanje za kupovinu kompanije. „Imena u okviru“ uključuju DSV, Deutsche Post, CVC Capital Partners, Advent, Bain i Investicionu upravu Abu Dabija.

DB AG je ušao u ekskluzivne pregovore sa kompanijom I Skuared Capital o prodaji kompanije Arriva u Velikoj Britaniji.

izvor&foto: worldcargonews

Pročitajte i...