Kineski teretni dronovi

Kineski proizvođač EHang nedavno je dobio dozvolu za upotrebu bespilotnih letelica za prevoz tereta. To je ista kompanija koja je kreirala taksi bespilotne letelice. EHang 216 – bespilotni letelica sa 8 motora i 16 rotora prvi je put predstavljena svetu 2016. Nedavno je proizvođač ovog modela dobio komercijalnu dozvolu od Kineske uprave civilnog vazduhoplovstva za korišćenje bespilotnih letelica klase AAV(autonoma vazdužna vozila) za prevoz tereta.

Kako kompanija objašnjava u saopštenju za štampu, ovo je prva svetska dozvola za bespilotne letelice iz ove kategorije – oni će moći da prevoze robu do 150 kg. Kineska kompanija će koristiti EHang 216 bespilotnih letelica za transport.  Dronovi će raditi u kineskom gradu Taizhou u provinciji Zhejiang, prevozeći teret između ravnih lokacija i onih na brdu, kao i između obale i ostrva. Nakon što su testovi na ovoj lokaciji završeni, kompanija namerava da uvede logističke usluge i na drugim lokacijama.

Kompanija je licencirana prema pilot (prelaznim) pravilima za UAV-ove, koje je Kineska uprava civilnog vazduhoplovstva implementirala u februaru 2019. za različite kategorije autonomnih vazdušnih vozila, uključujući one namenjene za prevoz putnika. Vlasti su dozvolile kompaniji da sprovede pilot testove kako bi ispitala mogućnost autonomnih letova bespilotnih letelica. EHang 216, nedavno odobren za teretni saobraćaj, takođe je električni vazdušni taksi za dve osobe, za koji se navodi da ima maksimalnu brzinu od 130 km/h. Maksimalno vreme leta na jednom punjenju je 21 minut.

izvor: trans.info

foto pexels.com

Pročitajte i...