Kako tehnologija transformiše vazdušni teretni saobraćaj

Uporedo sa rastom uticaja tehnologije na logistički sektor, digitalizovani lanac snabdevanja je usmeren na trenutno stanje vazdušnog teretnog saobraćaja, kao i na uticaj digitalizacije. Uticaj koji tehnologija ima na industriju širom sveta ne može se zanemariti. Uticaj tehnologije je preovladavajući i samim tim je transformisao način na koji kompanije posluju, jer veštačka inteligencija (AI), automatizacija i Big Data počinju da se primenjuju u skoro svim segmentima poslovanja. Vazdušni teretni saobraćaj sigurno nije izuzetak.  Međutim, uprkos prilivu tehnologije, potražnja za uslugama u vazdušnom teretnom saobraćaju je slabila tokom prošle godine, što pokazuje analiza podataka Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA) za celokupnu 2019. godinu. Istraživanje je pokazalo da je potražnja opala za 3,3% u odnosu na 2018. godinu, dok su kapaciteti povećani za 2,1%. To je prva godina pada teretnog prometa od 2012. godine, i najgori učinak od 2009. godine, kada je na brojke značajno uticala globalna finansijska kriza u 2008. godini.
Ovi nalazi su u suprotnosti sa analizom kompanije McKinsey & Company’s iz 2018. godine koja je predviđala da će se obim avio transporta nastaviti povećavati za oko 3% svake godine do 2025. godine, a verovatno i do 2030. godine. Iako su drumski i brodski teretni prevoz i dalje najpopularnije metode prevoza robe, avionski transport se smatra najbržim i najmanje ometenim vidom saobraćaja. Iako se i dalje smatra skupljim načinom transporta, sve veća potražnja za kvarljivim proizvodima, hemikalijama i dragocenostima pruža pravovremeni podsticaj industriji usred nedostatka potražnje.
Zbog širokog prihvatanja novih tehnologija, tradicionalni avio špediteri su pod većim pritiskom nego ikad da prihvate digitalizaciju, posmatrano sa prvenstveno tri stanovišta: stručnjaci za digitalnu špediciju nude rešenja za jedan ili dva elementa lanca vrednosti, digitalni špediteri nude niz transportnih usluga sa boljim prodajnim iskustvom i nižom cenu i, na kraju, prevoznici grade i poboljšavaju svoje digitalne kanale kako bi što bolje uslužili korisnike.

Amanda King, potpredsednik i generalni direktor hardvera za povezivanje u Honeywell Connected Enterprise, veruje da je industrija avio transporta na ivici ogromnih digitalnih promena, vođena pre svega promenama u zahtevima potrošača i dobavljača. „Svi traže više logističkih provajdera, posebno u pogledu brzine i učestalosti isporuka“, kaže Amanda King. „Kao rezultat, očekuje se da aviokompanije isporučuju pakete brže – i sa više tačnosti – zadržavajući troškove na novom konkurentnom nivou.“ Tehnologija pomaže u transformaciji špedicije na nekoliko različitih načina, od robotike i automatizovanih sistema do proširene stvarnosti, bespilotnih letelica, Big Data i AI.
Anton Inshutin, partner firme za tehnološki rizični kapital RTP Global, veruje “da je logistički sektor u celini relativno spor da bi prihvatio inovacije, i da se verovatno, poslednji veliki, napredni skok u logističkoj industriji dogodio sredinom 20. veka sa dolaskom standardizovanog kontejnera”. „Mnogi procesi u špediterskoj industriji ostaju veoma neefikasni i tradicionalni logistički provajderi se bore ili ne uspevaju u inovacijama. Pošiljaoci, njihovi klijenti, još uvek se u velikoj meri oslanjaju na e-poštu, telefonske pozive i Excel proračunske tabele za pokretanje procesa logističke nabavke. Procenjeno je da trenutno manje od 10% logističke industrije koristi elektronsku nabavku i samo 1% svetske količine tereta se kupuje digitalno.”
Spencer Davern, jedan od direktora u kompaniji Rhenus Logistics UK, veruje da industrija vazdušnog teretnog saobraćaja prolazi kroz period modernizacije, a digitalizacija je na prvom mestu. „Mnogi koji rade u logističkoj industriji doživeli su bolne sate provedene na liniji u aerodromskim “šupama” u periodu radnog “špica”, čekajući da pokupe ili isporuče teretne pošiljke,“ objašnjava Davern. „Srećom, zbog tehnološkog napretka i brze prirode u kojoj se logistička industrija prilagođava, to više ne mora biti slučaj. Kroz implementaciju E-AVB (elektronskog putnog računa), logistička industrija je primetila značajna poboljšanja u efikasnosti. Otklanjanje potrebe za papirnom dokumentacijom pokazalo se ključnim u pojednostavljivanju procesa rukovanja avionskim pošiljkama. Pored ovoga, E-AVB omogućava da se elektronskim putem avio-kompanijama dostave informacije pre isporuke, pri čemu će neki špediteri moći rezervisati svoje E-AVB pošiljke pomoću pametnog telefona direktno do skladišta prevoznika bez potrebe za čekanjem u redovima na prijemu. Ovaj novi postupak osigurava da se teretne pošiljke procesuiraju na najefikasniji način, štedeći ne samo vreme i novac, već i okolinu”
Usredsređenost na kupca se uveliko smatra ključnim za dugoročni uspeh širom sveta, posebno u logističkom sektoru. Kupci žele da se osećaju kao da imaju potpunu kontrolu nad kretanjem svoje robe. Pružajući klijentima mogućnost da prate svoje narudžbine od skladišta do njihovih ulaznih vrata u realnom vremenu, omogućava se kontinuirani uvid i kontrola kretanja što na kraju rezultira pravovremenom isporukom i ponovo vraća korisnike. „Jedan ključ zadovoljstva potrošača je mogućnost praćenja robe tokom procesa isporuke – čak i kada se nalaze u vazduhu“, dodaje King. „Iako ovo može izgledati kao izazov – naročito za kompanije za vazdušni teretni saobraćaj koje sporo prolaze kroz proces digitalizacije – to je takođe prilika da se kupcima pruži bolje iskustvo isporuke.“
Uprkos slabijoj godini, postoje pozitivni znakovi da će poverenje i narudžbine u avionskom teretnom saobraćaju povećati u narednom periodu.
Međutim, Alekandre de Juniac, generalni direktor IATA, nema nikakvih iluzija o izazovu koji stoji pred industrijom avio-tereta.
“Trgovinske tenzije su u osnovi najgore godine za avionski transport od kraja globalne finansijske krize”, rekao je Juniac u saopštenju za javnost. „Iako se ovo ublažava, malo je olakšanja u tim dobrim vestima, jer se nalazimo na nepoznatoj teritoriji u pogledu eventualnog uticaja koronavirusa na globalnu ekonomiju. Uz sve restrikcije, sigurno će doći do povlačenja ekonomskog rasta. 2020. godina će biti još jedna izazovna godina za poslovanje u avio transportu.”

izvor: supplychaindigital.com

foto: pexels.com

Pročitajte i...