Kako se logistika lanca snabdevanja može poboljšati praćenjem vozila?

Za kompanije koje upravljaju lancem snabdevanja ključno je za optimizaciju performansi osiguravanje najsavremenije logistike. Proces proizvodnje efikasnog i produktivnog lanca snabdevanja je komplikovan. Što više informacija o pojedinim fazama menadžeri lanca snabdevanja mogu imati, to će usluga biti bolja. Jedan od ključnih logističkih problema s kojima se suočavaju lanci snabdevanja je držanje troškova pod kontrolom.

Za velike kompanije čiji lanac snabdevanja može uključivati stotine i stotine komercijalnih vozila, troškovi upravljanja ovim vozilima mogu se brzo povećati i imati značajan uticaj na finansije kompanije. Visoka potrošnja goriva često je ključni doprinos povećanim troškovima poslovanja. Primenjujući tehnologiju praćenja vozila, rukovodioci voznih parkova imaju nekoliko načina za bolju kontrolu potrošnje goriva u svom voznom parku i lancu snabdevanja.

Prvo, nakon što instaliraju telematičke uređaje u svojim komercijalnim vozilima, rukovodioci voznih parkova imaju pristup značajnoj količini podataka koje pokazuju aktivnost vozača i njihovih vozila uopšte. Zbog toga rukovodioci voznog parka mogu prepoznati vozače koji možda prilikom vožnje imaju veću potrošnju goriva od optimalne. Nakon što identifikuju te vozače, rukovodioci mogu da osmisle određenu obuku kako bi im pomogli da poboljšaju svoj stil vožnje kako bi smanjili potrošnju goriva.(ukoliko je stil vožnje uočeni problem)

Pojedini sistemi takođe upozoravaju vozače na radnje koje doprinose visokoj potrošnji goriva kao što su prebrza vožnja, naglo ubrzanje i rad u praznom hodu motora. Budući da se vozači upozoravaju zvučnim i vizuelnim znakovima na ove radnje, oni mogu sami da isprave svoje ponašanje i voze na ekonomičniji način. Tokom čitave godine, za čitavu komercijalnu flotu, to može dovesti do veoma značajnih ušteda. Ove uštede se zatim mogu uložiti u druge oblasti lanca snabdevanja, poput poboljšane ambalaže ili proizvodnje, što može poboljšati ceo lanac.

Predmeti koji nestaju ili su zamenjeni mogu biti značajno pitanje za kompanije koje imaju lanac snabdevanja. Jedan od načina ublažavanja ovog problema je praćenje delova pomoću sistema kao što su QR kodovi, barkod ili RFID kodovi. Kombinujući to sa praćenjem vozila, rukovodioci mogu imati detaljnu sliku tačnih kretanja proizvoda. Ako predmeti ne stignu na svoje predviđeno mesto, dostupni su podaci da se tačno vidi na koje vozilo su predmeti natovareni i gde je to vozilo otišlo. Preko toga se proizvodi mogu locirati i vratiti na predviđeno mesto.

Podaci praćenja vozila mogu pokazati tačan položaj svakog vozila u lancu. Ako postoje problemi oko lociranja vozila koja mogu zakasniti sa isporukom ili naplatom, to se može brzo uraditi praćenjem vozila. Pored toga, rukovodioci voznog parka mogu da dizajniraju vremenski efikasnije rute koje izbegavaju poznata područja zagušenja. Ovo nije korisno samo za lanac snabdevanja jer vozila mogu brže stići na odredišta, ali u poslednjoj fazi gde se proizvodi dostavljaju kupcima, to se može uraditi brže i povećati broj isporuka koje se mogu dogoditi tokom dana. Ovo može biti od velike koristi kao način za poboljšanje usluge kupcima i zadovoljstvo prilikom poslovanja s nekom kompanijom. Sve u svemu, za kompanije koje posluju u lancu snabdevanja, instaliranje tehnologije praćenja poslovnih vozila može biti korisno u nekoliko ključnih oblasti. Davanjem boljeg razumevanja kako njihova flota deluje kao deo lanca snabdevanja, rukovodioci voznog parka mogu da poboljšaju operativnu efikasnost i produktivnost. Ovo ne može da dovede samo do finansijske uštede, već i većeg zadovoljstva kupaca, što će za kompanije dugoročno i kratkoročno biti korisno.

izvor: supplychaindigital.com

Pročitajte i...