Kako pronaći pravi objekat za vaše potrebe u lancu snabdevanja

Skladištenje igra glavnu ulogu u održavanju brzog, efikasnog i besprekornog lanca snabdevanja u današnjem brzom poslovnom okruženju.

E-trgovina je u procvatu, a postoji velika potražnja kupaca za dostavom istog i sledećeg dana. Kao rezultat toga, trgovci na malo, osoblje skladišta, transportne i logističke kompanije i distributivni centri osećaju ogroman pritisak da prevaziđu ove nove prepreke.

Izazovno je locirati i izabrati objekat za smeštaj operacija lanca snabdevanja. Međutim, odabir pravog prostora je od ključnog značaja, jer može da doprinese ili pokvari uspeh vašeg poslovanja.

Današnja tema se bavi važnostima dobrog skladištenja i o tome kako pronaći najbolji objekat koji odgovara vašim potrebama.

Važnost dobrog skladištenja

Industrija e-trgovine doživljava brz rast, što znači da se preduzetnici i lanci snabdevanja suočavaju sa oštrom konkurencijom. Pored toga, potražnja za industrijskim prostorom je sve veća, zbog čega se preduzeća muče da pronađu prostor, a postojeća skladišta dostižu kapacitet.

Pored osnovnog skladištenja, postoji nekoliko dodatnih elemenata koje treba uzeti u obzir u dobrom skladišnom prostoru. Skladište treba da:

 • Bude pristupačno,
 • Poveća promet,
 • Poboljša proizvodnju,
 • Smanji gubitke zaliha,
 • Obezbedi optimalnu sigurnost.

Kompanije moraju da smanje troškove proizvoda, optimizuju skladišni prostor, ispravno ispunjavaju porudžbine i efikasno otpremaju artikle. Ako se uradi ispravno, skladištenje može pomoći kompanijama da dostignu i prevaziđu ove ciljeve.

Kako pronaći pravi industrijski prostor

Odabir savršenog prostora za potrebe vašeg lanca snabdevanja može biti zbunjujući i neodoljiv, posebno ako ste novi u industriji. O određenim karakteristikama skladišta se ne može pregovarati, kao što su njegov ukupni izgled, dizajn ili kapacitet. S druge strane, neki prostori imaju dodatne karakteristike koje možda nisu neophodne za svaku vrstu poslovanja.

Uzmite u obzir sledeće savete ako pokušavate da izaberete pravi objekat za svoje poslovanje.

1. Odredite veličinu i skalabilnost

Veličina industrijskog prostora je najvažniji faktor u procesu odabira. Postoji nekoliko pitanja koja možete sebi da postavite kada razmišljate o veličini, kao što su:

 • Da li skladište ima dovoljno prostora za povećanje ili smanjenje zaliha?
 • Da li je ovaj objekat dovoljno velik za zalihe?
 • Ima li viška površina koje bi mogle da poskupe ovaj prostor?
 • Da li će veličina ometati efikasnost lanca snabdevanja?

2. Analizirajte izgled skladišta

Odabir skladišta sa idealnim rasporedom je kritičan jer će pojednostaviti kretanje unutar prostora i povećati efikasnost. Radnici bi trebalo da budu u mogućnosti da se lako kreću po tom području. Teško je voditi uspešan objekat ako je sve pretrpano, radnici obavljaju zadatke jedni uz druge ili su proizvodi natrpani u malim prostorima.

3. Razmotrite lokaciju i logistiku

Gde se vaš industrijski prostor nalazi geografski, takođe određuje koliko će vaš lanac snabdevanja biti efikasan. Uzmite u obzir udaljenost vašeg skladišta do distributivnih centara, učestalost primanja i isporuke zaliha i troškove transporta robe od objekta do odredišta za isporuku.

Takođe je važno uzeti u obzir koliko je skladište blizu luka, autoputeva i železnice, u zavisnosti od toga koji se proizvodi transportuju brodom, kamionom ili vozom. Uverite se da imate lak pristup logistici za iznajmljivanje i podešavanjima kopnenog transporta.

4. Istraživanje dostupnosti radne snage i veština zaposlenih

Kada pronađete odgovarajuću lokaciju, moraćete da analizirate tržište rada u toj oblasti. Moraćete da angažujete kvalifikovanu radnu snagu ako želite efikasan lanac snabdevanja.

Prisustvo posvećene i vredne grupe zaposlenih u magacinu će obezbediti da vaše operacije funkcionišu sa optimalnim performansama. Pretpostavimo da vaša kompanija prodaje posebne proizvode, kao što su lomljivi predmeti. U tom slučaju, vaši radnici moraju preduzeti dodatne mere predostrožnosti kako bi sprečili štetu.

5. Identifikujte sve troškove i povezane rizike

Većina maloprodajnih preduzeća ima problema da ponudi besplatnu ili jeftinu dostavu. Jedan od načina da se to olakša je da troškovi skladištenja budu niski. Bezbroj faktora doprinosi ukupnim troškovima rada vašeg objekta, uključujući:

 • Cena nekretnine na osnovu veličine, lokacije i rasporeda,
 • Troškovi upravljanja skladištem, osobljem i drugim resursima,
 • Troškovi prosleđivanja ili slanja porudžbina na druge lokacije,
 • Troškovi distribucije iz magacina.

Jednom kada potpišete ugovor sa dobavljačem skladišta, postojaće nekoliko povezanih rizika sa kojima ćete morati da se nosite. Mora se uzeti u obzir rukovanje, skladištenje i otprema proizvoda. Mnoge kompanije će kupiti plan osiguranja da pokriju ove faktore i odgovornosti.

6. Izaberite Odgovarajuće tehnologije

Nije iznenađenje da mnoge kompanije primenjuju nove tehnologije. Korišćenje najnovije tehnologije može da promeni igru za moderne kompanije, od softvera za upravljanje zalihama do robotike i automatizacije. Imajte na umu da skladište koje odaberete mora biti u stanju da smesti bilo koju naprednu tehnologiju, teške mašine ili drugu opremu.

7. Dajte prioritet bezbednosti i sigurnosti

Skladišta i industrijski prostori mogu biti opasni za radnike i potencijalno štetni za uskladištenu robu ako bezbednost nije prioritet. Zaposlenim tokom radnog dana treba da bude dostupno dosta zaštitne opreme, a svo osoblje treba da prođe adekvatnu obuku zaštite na radu.

Tehnologija i oprema u skladištu obično su veoma skupi, što znači da bi lopovi, potencijalno, mogli da napadnu ove objekte. Obezbedite pristojne mere bezbednosti, kao što su kamere, alarmni sistemi, nadzor ulaza, spoljno osvetljenje i obezbeđenje prozora.

Pravi skladišni prostor je kritična investicija, bilo da vaša kompanija isporučuje na domaća ili međunarodna tržišta. Stoga, preduzeća moraju izabrati najbolje objekte za svoje poslovanje u današnjoj konkurentnoj, globalnoj ekonomiji.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...