Kako digitalna logistika čini zelenu logistiku ostvarivom?

Transport je najveći klimatski problem u Evropi, koji čini 27% ukupnih emisija u EU, kažu u  Smart Freight Centre iz Holandije. I Vlade i potrošači očekuju da preduzeća smanje emisiju, a ujedno sve je jači pritisak za ekološkim rešenjima, posebno u oblasti transporta i logistike.

Transport – najveći klimatski problem u Evropi

Teretna vozila čine manje od 5% svih vozila na putevima, ali su odgovorna za 26% emisije ugljenika u drumskom saobraćaju. Statistički podaci takođe pokazuju da se 20% teretnih kamiona u Evropi voze prazni, a ostali su u proseku samo polovično puni. To znači da mnoge kompanije zapravo plaćaju prevoz velike količine neiskorišćenog prostora.

Dakle, puni kamioni uz minimiziranje pređenih kilometara ključni su korak ka optimizaciji upotrebe resursa, tj. smanjenju emisije ugljenika i troškova. Smanjivanje ukupno pređenih kilometara donosi dodatne koristi za životnu sredinu u vidu smanjenog broja vozila na putevima. To će zauzvrat dovesti do smanjenog zagušenja, manje nesreća i manjeg obima saobraćaja. Zbog toga se logistička zajednica okreće zelenoj logistici kao ključnom konceptu održivog logističkog poslovanja.

Digitalizacijom se omogućava ostvarivanje zelene logistike

Tema zelene logistike trebalo bi da se nađe na dnevnom redu svakog profesionalaca u lancu snabdevanja, jer su potrebni inovativni sistemi upravljanja lancima snabdevanja za minimiziranje štetnih uticaja na životnu sredinu.

Značajno smanjenje emisije ugljenika, kao i troškova tokom transporta, moguće je postići optimizacijom dizajna logističke mreže, korišćenjem adekvatnih načina prevoza i efikasnim upravljanjem rutama i raspoloživim kapacitetima. Digitalna logistika omogućava špediterima otpremu proizvoda od fabrike do klijenta sa manjom stopom gubitaka, ujedno ostvarujući manju emisiju ugljenika, istovremenim objedinjavanjem tovarnih jedinica. Digitalna logistika je najmanje rizičan i najisplativiji vid pretvaranja održivosti u integralnu komponentu upravljanja lancem snabdevanja. Može se zaključiti da održivo upravljanje lancem snabdijevanja dovodi do efikasnosti i sve se više doživljava kao suštinski zahtev za postizanje dugoročne profitabilnosti u logističkom sektoru. U stvari, zelena logistika i profitabilnost idu ruku pod ruku. Održive logističke prakse pomažu u okretanju pozitivnih promena u poslovanju pomažući kompanijama uštedu troškova i ostvarivanje dodatnih tokova prihoda. Zapravo, zaštitom životne sredine, kompanije ujedno poboljšavaju svoje finansijske performanse.

izvor: mixmove.io

foto: pexels.com

Pročitajte i...