Kako će 3D i 4D štampanje promeniti lanac snabdevanja?

Setimo se početka filma Terminatora 2, kada Sarah Connor ima nadrealni trenutak kada shvati da mora da veruje svom “nepobedivom protivniku”(Schwarzenegger), da bi zaštitila svog sina od Terminatora novije verzije koji je poslat od strane Skynet da ubije njenog sina. Publika već zna da je Schvarzenegger-ov model 101 Terminator android nadmašen. T- 1000 je još napredniji model pošto se sastoji od tečnog metala i može da preuzme oblik svega što dodirne. Takođe ima sposobnost da delove tela pretvori u noževe i da imitira glasove drugih ljudi. Ma koliko neverovatno izgledao Schwarzenegger-ov Terminator, publika shvata da je ova nova mašina daleko superiornija, te da su Sarah i John osuđeni na propast.
Spojler: Publika nije u pravu.
3D i 4D štampanje imaju sličan odnos kao dva Terminatora jedan sa drugim: oba nude neverovatna poboljšanja u odnosu na današnju standardnu tehnologiju, a jedan je više futuristički prototip zasnovan na tehnologiji prvog. I dok 4D štampanje doslovno ima mogućnost da po potrebi menja oblik, obe tehnologije mogu imati iznenađujuće dejstvo na lanac snabdevanja. Kao i originalni Terminator, 3D štampanje može ponuditi moćna svojstva.

Prednosti 3D štampanja

3D štampanje, inače poznato kao aditivna proizvodnja, ima predviđeni godišnji rast od 24% do 2024. Sada se koristi za sve, od patika i delova za pravljenje piva do svemirske primene. Sve više i više industrija prihvata tehnologiju kao snažan dodatak tradicionalnoj proizvodnji. Neki razlozi za ovaj impresivan rast uključuju:
Poboljšana fleksibilnost procesa 3D štampanje skraćuje vreme isporuke pri prelasku proizvodnje sa jednog na drugi proizvod. Vreme proizvodnje za svaki proizvod je takođe kraće, što znači brži odgovor na potražnju kupaca.
Distribuirana proizvodnja. Lokalne gradnje moguće su preko datoteka na zahtev koje se sigurno šalju lokalnim uređajima za 3D štampanje. Ova opcija može smanjiti logistiku i vreme transporta, kao i povezane troškove.
Niži troškovi rada. Proizvodnja aditiva obično koristi manje delova i sklopova od tradicionalnih metoda. To omogućava smanjenje ukupnih troškova za osoblje.
Manje otpada. Budući da 3D štampanje dodaje materijal sloj po sloj, u mnogim slučajevima će smanjiti količinu korišćene sirovine u poređenju sa onom koja se koristi u metodama oduzimanja.
Ove prednosti će umanjiti sve poteškoće u trenutnom lancu snabdevanja, nudeći ravnotežu rasta, performansi i inovacije uz istovremeno ostvarivanje prihoda sa minimalnim rizikom.

Šta biste trebali znati o 4D štampanju

4D štampanje se još uvek kreće kroz istraživanje i razvoj u ranoj fazi, ali verovatno ćete čuti sve više i više o tome u narednoj deceniji. 4D se smatra produženim korakom izvan 3D štampanja koristeći iste vrste aditivnih procesa proizvodnje, ali sa materijalima dizajniranim da reaguju na specifične spoljne podražaje. Ovi materijali već imaju istoriju upotrebe u stvarima poput pametne odeće i sistema za isporuku lekova, tako da tehnologija sama po sebi nije nova, samo kako se primenjuje u ovoj vrsti proizvodnje.
Pa kako se razlikuje 4D? Istraživači su preslikali i naučili kako da odgovore reakcije određenih materijala, kao što su svojstva bubrenja i krutosti kompozitnog hidrogel materijala napravljenog od celuloznih vlakana, koji se mogu „programirati“ da na specifičan način reaguju na promene temperature, pritiska, ili protok vode. Zamislite vodovodne cevi koje mogu da se samo zaceljuju, ventile koji se mogu samozaptivati ili cevi koje će menjati svoj prečnik u skladu sa promenama okoline koje se dešavaju oko njih.
Ostali materijali se takođe mogu „programirati“ da odgovore na svetlost, toplotu ili električni energiju. Kako istraživanje napreduje na 4D aplikacijama, to može dovesti do toga da se strukture koje se mogu ispisati i otpremati na stan na mestu preinače uz primenu odgovarajućih podražaja. To bi takođe moglo dovesti do delova koji imaju poznati ključ za kraj veka trajanja koji će ih razgraditi radi jednostavnog uklanjanja i recikliranja.
Glavna prednost 4D štampanja biće njegova sposobnost kreiranja adaptivnih i prilagođenih proizvoda tokom celog životnog ciklusa, ne samo u fazi zrelosti proizvoda.

izvor: allthingssupplychain.com

Pročitajte i...