Izgradnja prvog zelenog logističkog skladišta u Danskoj

A.P. Moller – Maersk najavljuje izgradnju prvog logističkog skladišta kompanije sa niskim emisijama GHG u Danskoj u partnerstvu sa Taulov Dry Port, kao zajedničko ulaganje između ADP A/S i PFA Pension. Skladište je deo strategije kompanije da ubrza isporuku mogućnosti ispunjenja u Danskoj.

„Zadovoljstvo nam je što možemo da najavimo naše prvo ekološko logističko skladište u Danskoj. Mnogi od naših kupaca traže dugoročne partnere koji imaju takve mogućnosti da smanje svoj celokupni klimatski otisak. Objekat Taulov takođe ima stratešku poziciju u Evropi i biće ključna prednost da služi našim klijentima kao tačka dekonsolidacije i doda vrednost optimizovanjem načina transporta sa svojim lučkim, železničkim i drumskim vezama stvarajući priliv fleksibilnosti ubrzavanjem ili usporavanjem lanaca snabdevanja.“ izjavio je Birna Odefors, generalni direktor za oblast, Nordics, A.P. Moller – Maersk.

Zeleno logističko skladište ima za cilj da bude izgrađeno u skladu sa BREEAM Excellent standardima sa nultom direktnim emisijama iz poslovanja u potpunom skladu sa opštim ciljem kompanije da dekarbonizira svoj celokupni rad do 2040. Objekat od 40.000 kvadratnih metara ima opciju za dodatnih 40.000 kvadratnih metara i planiran je za počinje sa radom 2024. Skladište će se nalaziti u Taulovu, u južnoj Danskoj, podržavajući snažan logistički otisak kompanije u severnoj Evropi i odgovarajući na rastuće zahteve tržišta.

Napredak u tehnologiji, novi industrijski standardi i sve veći broj potražnje kupaca za održivim lancima snabdevanja ubrzali su ambiciozni projekat. Štaviše, skladište ima pristup nulte emisije i direktnim i indirektnim aspektima poslovanja. Pored toga, punjenje neće biti obezbeđeno samo za električne komercijalne kamione i automobile, već i za privatne automobile, bicikle i električne skutere. Štaviše, sva unutrašnja i spoljašnja oprema u skladištu će biti elektrifikovana, a solarni paneli biće postavljeni na celom krovu skladišta, a višak proizvedene obnovljive energije će biti isporučen u mrežu. Za sve manevarske operacije koristiće se kamioni na baterije, a vodonične stanice su planirane u krugu od 150 metara od lokacije.

„Ovo važno partnerstvo još jednom dokazuje da je Danska na čelu zelene tranzicije i da klima i logistika mogu ići ruku pod ruku. Kao najveći investitor u nekretnine u Danskoj, PFA je postavila ambiciozan cilj da smanji 33 procenta emisija iz našeg danskog portfelja do 2025. godine, a Maersk će sada postati odlučujući deo toga za generisanje dugoročnih i održivih prinosa za našu dansku penziju od 1,4 miliona kupcima“, rekao je Michael Bruhn, izvršni direktor PFA.

Pročitajte i...