Istorijska intermodalna zagušenja u SAD

Zagušenja u SAD i Evropi ne pokazuju znake poboljšanja, usled povećanja intermodalnih uskih grla na oba kontinenta. Predmet najnovije analize kompanije Sea-Intelligence bila su upravo ova zagušenja kao i intermodalni zastoji na terminalima.

Zagušenja na terminalima i putevima unutrašnjeg snabdevanja privukli su pažnju savezne vlade SAD: ranije, u decembru, Pomorska administracija američkog Ministarstva saobraćaja dodelila je 12,6 miliona dolara grantova za devet projekata autoputeva širom ove zemlje.

Najnovija analiza kompanije Sea-Intelligence daje nam uporedne podatke o zagušenju, ažurirane od strane transportne kompanije HMM, u periodu između 16. novembra prošle godine i 16. decembra ove godine.

Grafikon pokazuje razvoj zagušenje, koji dostiže vrhunac sredinom septembra 2021. godine, a zatim postoji kratko privremeno poboljšanje početkom oktobra meseca, objavio je Alan Marfi, CEO kompanije Sea-Intelligence. Međutim, ovo poboljšanje se brzo preokreće, što dovodi krivu grafikona na rekordno visoku zaravan.

„Gledajući ostale regione, podaci su prilično jasni. Uprkos velikom fokusu na probleme zagušenja, i cilju rešavanja istih, stvarnost koju doživljava kompanija HMM je da se problemi zagušenja terminala pogoršavaju u Evropi i da se održavaju na istorijski visokom nivou u Severnoj Americi, bez naznaka poboljšanja“, dodao je Marfi.

„Što se tiče intermodalnih zagušenja, ona nastavljaju da se pogoršavaju u Severnoj Americi, a u Evropi takođe postoje nedavni znaci blagog pogoršanja situacije. Kako se približavamo pretprazničnom periodu kineske Nove godine u narednih 6 nedelja, vrlo je verovatno da će se ovo stanje pogoršati pre nego što postane bolje.”

Ranije ovog meseca Sea-Intelligence je objavio da je prazna plovidba između Azije i zapadne obale Severne Amerike u porastu zbog tekućih zagušenja u lukama i terminalima.

*izvor: porttechnology.org; foto: unsplash.com

Pročitajte i...

Leave a Comment