Inovativni autonomni obalni kontejnerski dovod sa nultom emisijom

DB Schenker, jedan od vodećih svetskih logističkih provajdera, otkrio je planove za upravljanje inovativnim obalnim kontejnerskim dovodom sa nultom emisijom u Norveškoj. Potpuno električni brod ima jedinstven dizajn, što ga čini prvim takve vrste.

Pošto su upravo potpisali Prestudi sporazum, DB Schenker i njegovi partneri – proizvođač nameštaja Ekornes i dizajner plovila Naval Dinamics, zajedno sa KONGSBERG-om i Massterli-jem – preduzeli su prve korake u ambicioznom zajedničkom projektu zamene tradicionalnih brodova za napajanje koji se koriste duž dela norveške obale oko Ikornesa i Olesunda.

Knut Eriksmoen, izvršni direktor Norveške, DB Schenker: „Oduševljeni smo što dalje intenziviramo već jak odnos sa našim klijentom Ekornesom. Ovaj jedinstveni projekat označava još jedan važan korak ka zelenijim lancima snabdevanja. Takođe se savršeno uklapa u našu ukupnu agendu održivosti u prekookeanskom transportu, gde ambiciozno preuzimamo vođstvo sa našim partnerima za saradnju.”

Novi autonomni i električni dovod kontejnera koristi koncept NDS AutoBarge 250 kompanije Naval Dinamics razvijen u partnerstvu sa KONGSBERG-om i Massterlijem.

Roger Lunde, izvršni direktor, Ekornes AS: „Neprestano radimo na postizanju našeg cilja da postanemo vodeći svetski proizvođač održivog premijum nameštaja. Ispunićemo naše ciljeve održivosti sa ovim značajnim projektom koristeći najinovativniju dostupnu tehnologiju. Korišćenje autonomnog električnog dovoda kontejnera za direktno preuzimanje naših Stressless proizvoda sa našeg pristaništa u Ikornesu znači da će se naš ukupni ugljenični otisak značajno smanjiti. Takođe ćemo dobiti bolju kontrolu nad sopstvenom logistikom i veću fleksibilnost.“

Plovilo će saobraćati između Ekornesove luke Ikornnes i luke Olesund, koja opslužuje glavne okeanske luke za teret u Evropi. Brod će preći 43 km (23 NM) u roku od tri sata, brzinom od 7,7 čvorova. Plovilo će biti dugačko 50 metara i moći će da nosi 300 tona tereta. Dizajniran je za autonoman rad sa nultom emisijom. Radiće bez posade, ali će ga nadgledati i kontrolisati osoblje u Massterlijevom centru za daljinsko upravljanje (ROC), čiji članovi tima uključuju sertifikovane navigatore i pomorske inženjere.

Geir Haøi, izvršni direktor KONGSBERG ASA: „Počinjemo da vidimo opšti pomak od drumskog transporta robe – sa svojim značajnim ugljičnim otiskom – ka čistom, energetski efikasnom, kratkom okeanskom transportu tereta. S obzirom na naše decenije stručnosti u kreiranju i usavršavanju sistema za brodske operacije u svakom kontekstu, mi smo u jedinstvenoj poziciji da izvršimo pionirski rad u ovom projektu. Pored toga, KONGSBERG je trenutno uključen u nekoliko potpuno električnih i autonomnih brodskih operacija, uključujući Iara Birkeland i ASKO. Radujemo se što ćemo svojom stručnošću i iskustvom doprineti ovom novom partnerstvu sa DB Schenkerom i Ekornesom.”

Planirano rešenje za dvosmernu komunikaciju podataka između broda i ROC-a je predodređeno da bude još jedna promena igre u sektoru okeanskog tereta.

Tom Eistø, generalni direktor, Massterli: „Veoma smo zadovoljni što radimo sa Ekornesom i DB Schenkerom na kreiranju pametnog logističkog rešenja za Ekornes proizvodnu lokaciju. Mali, potpuno električni i energetski efikasan teretni brod biće dizajniran za operacije bez posade. Masterli će upravljati plovilom iz našeg centra za daljinsko upravljanje. Smatramo da je veoma interesantno da jedan od najvećih svetskih logističkih provajdera, DB Schenker, prepoznaje prednosti transporta bez posade i nulte emisije, i nadamo se da će ovaj projekat inspirisati veći broj sličnih brodova.“

Prednosti će ovde biti brojne i uključuju nultu emisiju, brži i efikasniji transport i smanjen saobraćaj na putevima. Dok vode put ka klimatskoj neutralnosti, zajednički interes strana je da otkriju ovaj pionirski brod u Norveškoj, a zatim preduzmu sledeće ključne korake dobijanjem odobrenja od norveške pomorske uprave i eventualno vladinih podsticaja za aspekte održivosti i tehnologije.

Øistein Jaer, izvršni direktor, Naval Dinamics AS: „AutoBarge 250 Coast Feeder je dizajniran za efikasne autonomne operacije bez emisija. U partnerstvu sa Massterli AS – operaterom plovila i tehničkim menadžerom – i Kongsberg Maritime AS – dobavljačem tehnologije – uvereni smo da će DB Schenker i Ekornes dobiti optimalan i održiv transportni lanac koji će zadovoljiti buduće zahteve kupaca širom sveta.”

izvor&foto: logistics-manager.com

Pročitajte i...