HHLA preuzima iSAM AG

Luka i logistička grupacija HHLA sa sedištem u Hamburgu preuzima > 80% udela u iSAM AG, čiji su proizvodi, između ostalog, korišćeni za automatizaciju terminala za rasute mineralne sirovine Hansaport. Preostalih 20% udela kontrolišu tri prethodna menadžera kompanije. Obe strane su se složile da ne otkrivaju prodajnu cenu.

Angela Titzrath, predsedavajući Izvršnog odbora HHLA, rekla je: „Otvaranjem kontejnerskog terminala Altenverder pre 20 godina, HHLA je već pokazala šta potencijalna automatizacija ima. Ovom novom akvizicijom HHLA ima direktan pristup tehnološkom razvoju u automatizaciji industrijskih procesa, što će omogućiti ulazak u nove inovativne sektore. Ova transakcija potvrđuje našu nameru da dosledno sprovodimo našu strategiju usredsređenu na rast i inovacije, čak i pod posebnim uslovima pandemije koronavirusa.“

Bernd Mann, deoničar i izvršni direktor iSAM AG, komentarisao je: „HHLA poznajemo više od 20 godina i zajedno sa kompanijama iz HHLA Grupe razvili smo prvu automatizovanu tešku mašineriju na svetu zasnovanu na GPS i 3D LiDAR tehnologijiRadujemo se produbljivanju ove saradnje i razvoju novih tržišta u automatizaciji rukovanja kontejnerom pod kišobranom HHLA Grupe. Intenzivno radimo na ovoj tehnologiji poslednjih nekoliko godina. Pored toga, HHLA nudi našoj kompaniji, kupcima i zaposlenima dugoročnu perspektivu. “

iSAM AG trenutno zapošljava interdisciplinarni tim od 50 ljudi. Kompanija ima podružnice na glavnim tržištima u SAD-u, Australiji (Azija) i Kanadi. Zahvaljujući posebno snažnoj poziciji na australijskom tržištu, iSAM je uspeo da poveća prihod i profit za 30% u 2020. godini uprkos ograničenjima COVID-19.

iSAM je već uspešno automatizovao terminal za rasuti teret Hansaport u luci Hamburg uz primenu inteligentnog softvera za kontrolu i 3D laserskih skenera visoke preciznosti. Trenutno iSAM radi na IHATEC projektu Kontejnerski terminal 4.0 na prototipu automatizacije za šinski portalni kran 4 na kontejnerskom terminalu Altenverder i razvija nove sigurnosne tehnologije za radne prostore koje dele ljudi i mašine.

Ubuduće, glavni direktor za razvoj Bernd Mann preuzima dužnost predsednika Izvršnog odbora od osnivača dr Jirgena Hellmicha, koji će i dalje voditi američku podružnicu. Bernd Jotzo, prethodno odgovoran za finansije i ljudske resurse u izvršnom odboru, prelazi u nadzorni odbor. Njegove zadatke preuzeće Bernd Mann i Christian Hacks, koji će nastaviti da vode i segment proizvodnje.

izvor: bulkmaterialsinternational.com