Hapag-Lloyd proslavlja 175 godina rada

27. maja 1847. godine, pre 175 godina, grupa brodovlasnika i trgovaca osnovala je Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft (Hapag) u Hamburgu.

Kompanija, kakvu danas poznajemo, nastala je 1970. spajanjem Hapaga sa severnonemačkim Lloyd-om iz Bremena.

Usledile su i druge akvizicije, kao što su one kanadskog Pacifika (2005), CSAV (2014), UASC (2017), NileDutch (2021) i nameravana inkorporacija kontejnerskog poslovanja kompanije DAL (2022).

Hapag-Lloyd je trenutno peta po veličini kompanija za transport kontejnera na svetu i najveća brodarska kompanija u Nemačkoj.

„Naša godišnjica nas ispunjava velikim ponosom“, izjavio je Rolf Haben Jansen, izvršni direktor Hapag-Lloyda.

Jansen je rekao: „Kao i kod mnogih dugo uspostavljenih kompanija, našu istoriju takođe karakterišu stalne promene i inovacije. Hapag, koji je u početku plovio Atlantikom sa samo jednim jedrenjakom počevši od 1848. godine, danas je postao poznata i međunarodno aktivna logistička kompanija koja opslužuje skoro sve glavne svetske luke.

U vreme svog osnivanja, kompanija je uglavnom bila aktivna u prevozu pošte i putnika, posebno emigranata koji su krenuli u Severnu Ameriku.

Generalni direktor Albert Balin (1857-1918) pretvorio je Hapag u najveću svetsku brodarsku kompaniju, izmislio krstarenja i doveo posao emigracije u Hamburgu do velikih visina.

Zanimljivo je da je u oba svetska rata kompanija izgubila skoro celu flotu, ali je uspela da je obnovi.“

Kompanija obeležava 175 godina rada nizom aktivnosti tokom cele godine, kao što su naučna konferencija, zabava za zaposlene u Hamburgu i kongres.

„Hapag-Lojd ima sve razloge da slavi – ali i da bude zahvalan“, prokomentarisao je Jansen.

Izvršni direktor Hapag-Lloyda je zaključio: „Zahvalnost naših više od 14.000 zaposlenih širom sveta, našim klijentima, našim akcionarima i svima koji su igrali ulogu u pomoći Hapag-Lloydu da ostane na svom putu i ​​da uspešno prebrodi čak i najteža vremena u proteklih 175 godina.”

Pročitajte i...