Girteka Logistics postaje jedan od prvih DHL-ovih zelenih prevoznika

Litvanska transportna kompanija, Girteka Logistics, jedna je od prvih kompanija za drumski prevoz tereta kojoj je jedan od partnera, DHL, dodelio sertifikat zelenog prevoznika. Sertifikat je osnovala nemačka logistička kompanija da bi sertifikovala svoje podizvođače, povećavajući transparentnost svojih ciljeva održivosti za svoje zainteresovane strane.

DHL je ​​anketirao više od 600 odabranih servisnih partnera iz Nemačke, Belgije, Španije i Holandije o njihovom učinku u pogledu održivosti, a prema navodima kompanije, Girteka Logistics je bila jedna od prvih kompanija koja je dobila sertifikat.

„Ponosni smo što smo jedna od prvih špedicija koja je dobila ovaj sertifikat. To nas ohrabruje da nastavimo da se više fokusiramo na tehnologije alternativnih pogona u budućnosti“, rekao je Pavel Kveten, glavni operativni direktor (COO) Evropske poslovne jedinice u Girteka Logistics.

Prema rečima starijeg potpredsednika DHL-a za strateške i operativne programe, Andreasa Mindela, „dekarbonizacija trgovinskih puteva i lanaca snabdevanja je zajednički napor i mora se graditi na transparentnosti i saradnji“. DHL Green Carrier sertifikat će omogućiti nemačkoj kompaniji da primeni „jedinstvene i transparentne kriterijume kada je u pitanju saradnja sa našim zemaljskim prevoznicima u budućnosti“, jer „ovaj pristup nas sve dovodi do još jednog koraka bliže našem ambicioznom cilju istinskog klimatski neutralnog transporta “, dodao je Mindel.

Girteka Logistics kontinuirano pokušava da bude lider u dekarbonizaciji svojih usluga drumskog transporta, pošto je prevoznik upravljao veoma mladom flotom kamiona sa najnovijim Euro 6 dizel motorima širom svog parka. Pored toga, kompanija je, zajedno sa svojim partnerima, nastojala da koristi hidrotretirano biljno ulje (HVO) i rešenja za intermodalne vozove koji smanjuju emisiju CO2 u drumskom transportu do 85%, odnosno 90%. Girteka Logistics, zajedno sa drugim članicama Evropske Alijanse čistog kamiona (ECTA), pozdravila je zakonodavni paket Evropske komisije (EK) ‘Fit for 55’, koji ima za cilj da smanji emisije štetnih gasova u bloku za najmanje 55% do 2030. u poređenju sa nivoima iz 1990.

izvor&foto: girteka.eu

Pročitajte i...