Gebruder Weiss šalje solarni kamion na vulkan Ojos del Salado

Logistička kompanija je zvanični partner Team Peak Evolution. Zajedno žele da odvedu solarni kamion na visinu od 6.893 metra. To bi bio svetski rekord.

Najviši vulkan na svetu, tim koji želi da dođe do vrha električnim kamionom na solarni pogon, pokušaj da postavi svetski rekord: ovo su suštinske komponente senzacionalnog događaja koji će se uskoro održati u čileanskim Andima . Trojica Švajcaraca iza Peak Evolution tima žele da osvoje vrh Ojos del Salado sa svojim posebno razvijenim solarnim kamionom. Sa visinom od 6.893 metra, najviši je aktivni vulkan na svetu. Gebruder Weiss je glavni sponzor tima i logistički partner i igra ključnu ulogu u uspehu kampanje. Logistička kompanija je dovezla osetljivo vozilo i svu opremu za ekspediciju na put ka Čileu morskim putem, kako je kompanija objavila u saopštenju za javnost. Nakon dolaska, sledeća destinacija je Ojos del Salado. Ako tim stigne na samit, to bi bio novi svetski rekord. Nikada nijedno vozilo nije dostiglo takve visine.

„Ovo solarno vozilo još ne može da zameni konvencionalni kamion zbog svog ograničenog kapaciteta nosivosti, ali pokazuje potpuno nov način u kom pravcu možemo da idemo sa alternativnim pogonima u budućnosti“, kaže Frank Haas, šef korporativne strategije brenda i komunikacija u kompaniji Gebruder Weiss. Višenamensko vozilo na solarni pogon ima veći kapacitet vuče od prosečne poluprikolice i može se koristiti prvenstveno na neravnom terenu. Gebruder Weiss je već podržao brojne projekte ovog tipa. „Kao najstarija logistička kompanija na svetu, osećamo obavezu da pomognemo u oblikovanju budućnosti mobilnosti“, rekao je Haas o razlozima saradnje.

Tri švajcarska programera, David Proschel, Patrik i David Koller, rade na implementaciji višenamenskog transportera skoro četiri godine. Svojom ekspedicijom na mesto na koje nijedno vozilo nikada nije stiglo, oni žele da dokažu performanse alternativne pogonske tehnologije. “Naše vozilo omogućava da se i najzahtjevniji transportni poslovi, bilo da se radi o rudarstvu ili izgradnji visokoalpskih solarnih sistema, obavljaju na ekološki i ekonomičan način. Ekspedicija će pokazati tržišnost našeg razvoja”, kaže Patrik Koller, član odbora i programer Peak Evolution tima. „Sa Gebruder Weiss-om smo stekli partnera koji deli našu viziju održive mobilnosti i koji takođe može imati praktične koristi od toga u budućnosti kao međunarodna transportna kompanija.“

Za transport su potrebni sveobuhvatno znanje i fleksibilnost: Pošto se vozila sa električnim pogonom smatraju opasnom robom, stručnjaci kompanije Gebruder Weiss Air & Sea u Cirihu razvili su dvostruki pod kontejnera koji obezbeđuje strukturu ekspedicije i omogućava odvajanje baterije. Pored toga, sveobuhvatna dokumentacija mora da ispunjava stroge bezbednosne i carinske propise na otvorenom moru i u zemlji dolaska.

izvor&foto: verkehrsrundschau.de foto: vol.at

Pročitajte i...