Gebrüder Weiss cilja na klimatsku neutralnost do 2030. godine

Kao moderan pružalac logističkih usluga, Gebrüder Weiss je svojom strategijom održivosti GWcares postavio cilj postepenog smanjenja ugljičnog otiska kompanije na nulu, sa ciljem da logističke objekte kompanije učini klimatski neutralnim do 2030.

Ovo je jedan od načina na koji kompanija se suočava sa svojom odgovornošću i doprinosi naporima da se ispune globalni klimatski ciljevi. Gebrüder Weiss će pažljivo pratiti emisije CO₂ na svih 180 lokacija. Kompanija je kvantifikovala trenutne emisije CO₂ i potrošnju energije na svojim lokacijama u svom aktuelnom Izveštaju o održivosti. Ove emisije se postepeno smanjuju – za deset odsto godišnje.

Izveštaj o održivosti takođe navodi važne mere koje treba preduzeti u potrazi za klimatskom neutralnošću i načine na koje naši savremeni logistički objekti mogu da iskoriste sve i sve dostupne mogućnosti za uštedu energije i smanjenje zavisnosti od ograničenih resursa. Instalacija fotonaponskih (PV) sistema na krovovima logističkih terminala ima važnu ulogu, sa 18 takvih instalacija koje već postoje u Gebrüder Weiss-u. Zajedno, ove instalacije generišu više od 4.600 megavat sati električne energije godišnje i trenutno zadovoljavaju 18 odsto potreba grupe za električnom energijom. Cilj je povećanje ovog udela za 15 procenata svake godine daljim povećanjem broja fotonaponskih instalacija. Gebrüder Weiss je takođe instalirao sistem za nadzor energije na svojim lokacijama u Evropi kako bi pratio efikasnost ovih napora i planira da ga primeni širom sveta u narednim godinama.

Ulaganja u alternativne pogone

Gebrüder Weiss takođe povećava udeo alternativnih pogona u transportu za teške uslove i razvija rešenja sa niskim emisijama za poslednju milju. U gradskoj oblasti Beča za prevoz na kratke udaljenosti koristi se električni kamion, a do krajnjih kupaca u Austriji isporuke se vrše električnim kombijima. Povrh svega, jedan od prvih kamiona na vodonik (H2) na svetu je u redovnom pogonu u Švajcarskoj od januara 2021. godine, a postoje planovi da se u Nemačkoj 2023. postavi još pet H2 kamiona. Gebrüder Weiss takođe radi sa partnerima i konkurentima u Austriji uvesti kamione na gorive ćelije. Kompanija namerava da uloži oko deset miliona evra u alternativne pogonske sisteme do 2025. godine.

izvor&foto: aircargoweek.com

Pročitajte i...