Gap proširuje logistički i fulfillment prostor uslugama GPS platforme

Usluge GPS platforme pružaju mogućnosti ispunjenja (fulfillment) više kanala kroz distributivnu mrežu širom zemlje, navodi se na veb lokaciji kompanije Gap. Pored toga, GPS nudi usluge povratne logistike, uključujući pokretanje vraćanja, otpremanje etiketa i obradu u svojim fulfillment centrima.

Kako to rade veliki?

Velike kompanije, sa uspostavljenom distributivnom mrežom, ulaze u posao lanca snabdevanja kao sredstvo za pridobijanje novih komercijalnih kupaca.

Quiet Platforms, produžena logistička ruka kompanije American Eagl,e pokrenula je mrežu isporuke ranije ovog meseca. Ovaj potez dolazi pošto njena matična kompanija kupuje skladišne kapacitete i obezbeđuje ugovore o otpremi kako bi privukla više klijenata.

Walmart je premašio milion isporuka na svom white-label servisu, GoLocal, kako se bliži svojoj prvoj godišnjici lansiranja usluge. Proizvodni gigant Fresh Del Monte razvija sopstvene logističke sposobnosti dok želi da postane dobavljač lanca snabdevanja „od kraja do kraja“.

„S obzirom na pritiske na zarade koje su Target i Walmart objavili ove nedelje, postaje sve jasnije da stare kompanije moraju da pronađu načine za inovacije pretvaranjem centara troškova u potencijalne profitne centre“, napisao je Jim Kennedi, osnivač American Eagle, na Twiteru kao odgovor na pokretanje usluge GPS platforme.

A sada i američki, ali i globalni modni prodavac, Gap, otvara vrata sopstvene distributivne mreže spoljnim kompanijama.

„Prvi put činimo brzu, fleksibilnu i visoko automatizovanu mrežu za logistiku i ispunjenje kompanije Gap Inc. dostupnom brendovima svih veličina putem usluga GPS platforme“, napisao je Kevin Kunc, šef lanca snabdevanja u Gap-u, na LinkedIn postu.

Ponude GPS-a uključuju: otpremu narednog dana i dvodnevnu isporuku, kratkoročno skladištenje i unakrsno pristajanje preko svog skladišta i samouslužni portal sa integracijom aplikacijskog programskog interfejsa (API) na glavne komercijalne platforme, uključujući Amazon i Shopify.

Distributivna mreža sadrži 13 distributivnih centara u Severnoj Americi koji mogu da obrađuju milijardu jedinica godišnje, po veb stranici kompanije Gap. Gap je posedovao pet severnoameričkih distributivnih centara i zakupio još tri od 29. januara. Prodavac je od tada otvorio distributivni centar Longvju u Teksasu, opremljen robotikom i automatizacijom, a planira da otvori distributivni centar u Ontariju u Kanadi u fiskalnoj 2024. godini.

Investicije u lanac snabdevanja kompanije Gap se protežu i dalje od novih skladišta – finansijski direktor Katrina O’Konel rekla je u martovskom pozivu za zaradu da kompanija planira celogodišnje kapitalne investicije od 700 miliona dolara. Ta potrošnja će se fokusirati na lanac snabdevanja i tehnološke projekte koji ciljaju na poboljšanu automatizaciju, brzinu i efikasnost u mreži fulfillmenta.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...