Elektromobilnost: Gebrüder Weiss se u Hrvatskoj oslanja na električne tricikle

Logistička kompanija Gebrüder Weiss od ovog leta snabdeva svoje kupce na hrvatskim ostrvima Rabu i Lošinju električnim triciklima.

Prema Gebrüder Weiss-u, električni tricikl može da prevozi pošiljke ukupne težine do 500 kilograma i da pređe 50 kilometara dnevno sa jednim punjenjem baterije. Sa snažnim električnim motorom, električni tricikli bi bili idealni za isporuke u malim gradovima, turističkim parkovima i nacionalnim parkovima.

Uz male gradove i uske ulice, dostava robe na hrvatska ostrva nije lak zadatak, kažu u kompaniji. „Važno je sačuvati autentičnost i jedinstvenost ostrva. Uz isporuku našim e-triciklima, pomažemo ostrvskim oazama da zadrže svoj originalni šarm. Naši kupci dobijaju robu koju naruče putem interneta na ekološki prihvatljiv način“, rekla je Barbara Bujačić, menadžer za Hrvatsku u Gebrüder Weiss-u.

Pored e-tricikla, Gebrüder Weiss je nedavno počeo da koristi električne kombije u Hrvatskoj za dostavu krajnjim kupcima u Zagrebu. Vozilo ima domet od 170 kilometara sa jednim punjenjem baterije, što omogućava do 35 ekološki prihvatljivih isporuka dnevno. Baterije u vozilima se pune sopstvenim fotonaponskim sistemom, koji je kompanija nedavno pustila u rad na glavnoj lokaciji u blizini Zagreba. Prema navodima kompanije, sistem instaliran na krovu logističkog objekta ima ukupnu vršnu snagu od 500 kilovata godišnje i štedi oko 107 tona CO2 godišnje.

Gebrüder Weiss, koji je sebi postavio cilj da bude klimatski neutralan do 2030. godine, već nekoliko godina ulaže u alternativne pogone u teškom saobraćaju i razvija rešenja sa niskim emisijama za poslednju milju. Na primer, električni kamion se koristi za lokalni transport na širem području Beča, a krajnji kupci u Austriji i Mađarskoj se snabdevaju električnim vozilima. Pored toga, jedan od prvih kamiona na vodonik na svetu je u redovnoj upotrebi u Švajcarskoj od 2021. godine. Kako je saopšteno iz kompanije, u Nemačkoj je planirana kupovina daljih vodonik i električnih kamiona 2024. godine.

izvor&foto: verkehrsrundschau.de oekonews.at

Pročitajte i...