Ekološki transport kafe iz Kolumbije do Švajcarske

Tvrdi se da je preko 98% logističkog lanca za Atinkaka kafu bez ugljenika, zahvaljujući upotrebi jedrenjaka, železnice i kamiona na vodonik.

Proizvođač kafe Atinkana kaže da, dugoročno gledano, želi da obnovi prvobitnu strukturu devičanske šume u Kolumbiji i učini tlo plodnijim. Švajcarska kompanija finansira svoj projekat u kolumbijskoj Sijera Nevadi uzgajajući kafu, kakao i raznovrsno voće. Biljke se uzgajaju u prirodnom ciklusu, sa skoro ikakvim emisijama koje se proizvode zahvaljujući ručnoj berbi i preradi.

Za svaki kilogram kafe koju proda Atinkana, kompanija sadi dva drveta u Kolumbiji. Da bi prevoz od 8.500 km do Evrope bio što održiviji, Atinkana se oslanja na ekološki prihvatljiva prevozna sredstva. Vreće u zrnu kafe transportuju se jedrenjacima Fairtransport-a preko Atlantika do Amsterdama, gde Gebrüder Weiss preuzima odgovornost za lanac kopnenog transporta. Kamionima se transportuje do Antverpena, gde se puni u železničke kontejnere i prevozi vozom sa električnom vučom do Bazela. U Bazelu, Gebrüder Weiss, koristeći svoje kamione na vodonik, prevozi do fabrike za prženje kafe u blizini Ciriha.

„Zahvaljujući saradnji sa našim inovativnim logističkim partnerima Fairtransport i Gebrüder Weiss, u mogućnosti smo da pokrijemo 98% rute od Kolumbije do Švajcarske održivim transportnim sredstvima“, rekao je Andre Conte, menadžer logistike u Atinkani. Ovo čini našu kafu skoro održiv kao regionalni proizvod u Evropi“.

Sa jedrenjacima Fairtransporta potrebno je oko 10 nedelja da se preveze kafu u Evropu. Tako se jednom godišnje u Švajcarsku transportuje 14 tona kafe.

Atinkana takođe kaže da isplaćuje veće plate svojim uzgajivačima kafe nego druge kompanije. Za svaki prodati kilogram kafe u zemlji ostaje osam dolara – pet za zrna kafe i tri za pošumljavanje. Ovo odgovara oko 22% prihoda.

Oskar Kramer, šef zemlje u Švajcarskoj u Gebrüder Weiss-u, rekao je: „Atinkanin ekološki pristup u pogledu proizvodnje i logistike savršeno odgovara Gebrüder Weiss-u. Dugi niz godina ulažemo u alternativne tehnologije pogona za kamione i težimo ovom cilju. da se transport učini što održivijim. Koristeći naš kamion na vodonik za isporuku kafe, obezbeđujemo isporuku nulte emisije poslednje milje u Švajcarskoj.”

Već više od dve godine, Gebrüder Weiss uspešno koristi svoj kamion na vodonika za lokalni transport u Švajcarskoj. Kompanija planira da rasporedi još tri kamiona H2 u Nemačkoj do 2024. godine.

izvor&foto: worldcargonews.com

Pročitajte i...