Ekološka i pametna rasveta u skladištu

Portal alogistics.rs, sa osnovnom misijom i ciljem prenošenja iskustva uspešnih kompanija iz oblasti logistike, između ostalog promoviše inovativna rešenja i značaj inovacija u industriji. U više navrata smo istakli značaj prihvatanja inovacija, kao preduslov opstanka na tržištu i sve bržem industrijskom razvoju bez obzira na granu industrije. Nedavno smo kroz članak “7 inovativnih tehnologija upravljanja skladištem koje treba usvojiti”, akcenat stavili na to da je usvajanje ključnih tehnologija presudno kako bi se poboljšala profitabilnost i kako bi ostali konkurentni. Ovog puta, zadržaćemo se na inovacijama u oblasti upravljanja skladištem, sa osvrtom na ekološku i pametnu rasvetu.

Led svetla

Prvi i najvažniji korak u tome da bilo koji skladišni prostor postane ekološki prihvatljiv je da promenite trenutna metalna halogena i fluorescentna svetla LED osvetljenjem. LED svetla će trošiti znatno manje energije, trajaće mnogo duže i goreti sjajnije. Određena pravila za halogeno i fluorescentno osvetljenje, kažu da ona koštaju 1,00 USD po kvadratnom metru za potrebe osvetljenja zgrade. Tako, objekat veličine 50.000 kvadratnih metara, koštaće 100.000 dolara godišnje. Prelaskom na LED svetla mogu se smanjiti troškovi za 50%, pa čak i do 95%. Ovo smanjenje potrošnje energije je najvažniji korak u tome da bilo koje skladište postane ekološki prihvatljivo.

Dimeri i senzori osvetljenja

Skladišta su velika postrojenja u kojima je za bezbednost neophodno pravilno osvetljenje, ali ostavljanje svetla u neiskorišćenom prostoru može napraviti veliku “rupu u džepu”. Instaliranjem komercijalnih dimera i senzora osvetljenja, svetla u neiskorišćenim mestima mogu se u potpunosti prigušiti ili isključiti, u periodu kada se ne koriste. Ovde dolazimo do dobitne kombinacije: LED svetla + dimeri i senzori osvetljenja. S ovom vezom će se prostorije osvetliti kada neko uđe, a zatim će se zatamniti ili isključiti nakon određenog vremenskog perioda. Senzori kretanja moraju biti postavljeni na važnim strateškim lokacijama kako bi se osigurala njihova ispravna funkcija. Ovakva situacija ne bi bila moguća sa tipičnim metalnim halogenim ili fluorescentnim rešenjima. Za metal halogena svetla potrebno je od 1 do 15 minuta da bi dostigla 90% svog punog učinka, što je takođe poznato kao vreme zagrevanja. Fluorescentna svetla se zagrevaju malo brže, od 30 sekundi do 3 minuta, ali imaju tendenciju da stvaraju neugodno treperenje dok se prigušuju.

Zašto dimeri?

Zašto je potreban dimer (zatamnjivač) ako se svetla jednostavno mogu  uključiti i isključiti na klasičan način? Odgovor je da upaljeno svetlo, u režimu 0 ili 100% je veoma neefikasno i opterećujuće za sijalice.

Prednosti dimera uključuju:

Kontrolisano osvetljenje – Intenzitet svetla se može povećati i smanjiti u skladu sa vašim ličnim željama.

Energetska efikasnost – Zatamnjivanje svetla smanjuje njegov lumen i izlaznu energiju, istovremeno štedeći novac i okolinu. – Veći životni vek sijalice – Dimeri smanjuju količinu napona koji se šalje sijalici, zauzvrat, napon sijalica se može smanjiti i životni vek povećati.

Mrežno osvetljenje sa Z-talasom

Ako posegnemo za sledećim tehnološkim nivoom, dolazimo do mrežnog osetljenja, koje omogućava upravljanje svetlima sa bilo kog mesta. Mrežno osvetljenje omogućava brzu i jednostavnu komunikaciju između kompletnog sistema svetala u objektu.

Z-Wave je najsavremenija tehnologija dizajnirana posebno za kontrolu, nadgledanje i status operacija rasvete skladišta. Podaci o performansama osvetljenja mogu se snimiti i koristiti za razvoj optimalne strategije osvetljenja za vaš objekat. Sve ovo se može ostvariti i pomoću aplikacija na pametnim telefonima. Što je još bolje kod Z-Wave-a, mrežno osvetljenje može se kontrolisati bilo gde. Može se upariti sa drugim Z-Wave kompatibilnim uređajima da bi se napravilo najefikasnije „pametno“ skladište. Bilo kako bilo, izbor je na vama.

izvor: homelectrical.com

Photo by Kostiantyn Stupak from Pexels

Pročitajte i...