Dubai: Zadovoljavanje logističkih potreba sveta

Od svoje infrastrukture koja uključuje puteve, luke i aerodrome svetske klase do centralne lokacije, politike slobodne trgovine i još mnogo toga—Dubai se pojavio kao vodeće čvorište za trgovinu i logistiku.

Geografski, lokacija Dubaija – glavno mesto između istoka i zapada – čini ga povoljnim mestom za povezivanje i servisiranje dva kraja sveta putem, vazduhom i morem.
Pogled na infrastrukturu
Njegovi međusobno povezani autoputevi koji povezuju Dubai lokalno i sa drugim zemljama, kao i aerodromi sa morskim lukama, čine transport robe brzim, profitabilnim i efikasnim procesom. Gradska putna mreža uključuje carinski put između luke Jebel Ali i Dubai World Central koji pokriva međunarodni aerodrom Al Maktum.
U stvari, luka Jebel Ali je najveća luka na Bliskom istoku i 10. najveća luka na svetu. Ima kapacitet da obradi 19,3 miliona TEU i opslužuje ključna tržišta kao što su indijski potkontinent, Afrika i Zaliv. Mnoge kompanije su ovde postavile svoju bazu kako bi se pobrinule za tržište Bliskog istoka koristeći povezanost koju pruža Jebel Ali Port.

Lukom upravlja logistička kompanija DP World, koja je zaslužna za kretanje oko 10 odsto globalne trgovine. Primenjujući najnoviju tehnologiju i inovacije, kompanija nudi rešenja za globalni lanac snabdevanja za lučku i kargo logistiku, pomorske usluge i marine i zone slobodne trgovine. Kompanija je takođe investirala u Hiperloop tehnologiju, super-brzi sistem za teret koji će pomoći u nesmetanom i efikasnom kretanju robe.
Emirat takođe razvija slobodne zone kako bi poboljšao svoje logističke usluge i ponudu. Jedan primer za to je slobodna zona Jebel Ali (Jafza), koja se smatra logističkim čvorištem sa ukupnim prostorom od 3,85 miliona kvadratnih metara. što obuhvata magacinski prostor (92.100 m2) i poslovni prostor (2.300 m2). Njegov jedinstveni logistički koridor more-kopno-vazduh u jedinstvenom carinskom području pomaže da se ubrza kretanje tereta sa mora u vazduh bez ikakvih carinskih provera.

Maersk Kanoo UAE je nedavno otvorio svoj prvi integrisani logistički centar u Jafzi, dok je DHL lansirao prvo u regionu logističko čvorište za električna vozila (EV) i baterije.
Sa povećanjem ulaganja u infrastrukturu, razvoj železnice i ekspanziju zajedno sa stranim direktnim investicijama, očekuje se da će logistička industrija držati korak sa rastućim mogućnostima trgovine. Potražnja za sirovinama će verovatno rasti i time povećati potrebu za logističkim i skladišnim potrebama.

Izvor: economictimes.indiatimes

Pročitajte i...