DP World započinje izgradnju novog intermodalnog terminala u Rumuniji

DP World nastavlja sa planovima najavljenim prošle godine za novi drumsko-železnički intermodalni terminal u Ajudu, u Rumuniji, koji će biti operativan u prvoj polovini sledeće godine.

Terminal će biti povezan železnicom sa crnomorskom lukom Konstanca, za koju DP World kaže da će stvoriti izvoznu rutu za centralno-rumunski region Transilvanije, odakle potiče oko 50% industrijskog BDP-a zemlje.

U postu na LinkedIn-u, DP World je rekao da je severu „tradicionalno nedostajala robusna infrastruktura“ i da će ga povezati sa Crnim, Severnim i Jadranskim morem, „koristeći zelenu elektrifikovanu železnicu“.

Cosmin Carstea, izvršni direktor DP World Romania, rekao je u decembru da će terminal biti „produžetak“ pomorskog terminala i „sedeti direktno na železničkoj liniji koja povezuje Evropu sa Kinom preko centralne Azije“.

Rumunska železnička mreža takođe ima snažne veze sa Ukrajinom, uključujući nekoliko na severu i jugu preko Galaća. U martu, MSC je rekao da će koristiti luku Konstanca kao železničko-rečni izvozni put za ukrajinski teret.

U međuvremenu, Konstanca je blizu Istanbula, jedne od veza na trasi „Srednji koridor“ Pojas i put, koja, na fazi između Turske i Kine, ne zahteva tranzit kroz Rusiju.

Gospodin Karstea je rekao da će luka Konstanca biti delimično izolovana od zagušenja i problema u lancu snabdevanja koji se vide u kontejnerskom transportu, kao i od „smanjenog kapaciteta koji postoji u lukama EU.“

„U tom pogledu rumunske luke imaju konkurentsku prednost u delu viška kapaciteta koji trenutno postoji“, dodao je on.

izvor&foto: theloadstar.com

Pročitajte i...