DP World zabeležio rast profita u prvoj polovini godine

U poslednjih nekoliko nedelja, kompanije za transport i logistiku su očarale svet rekordnim profitom u prvom polugodištu.

DP World, jedan od najvećih lučkih operatera širom sveta, najnoviji je dodatak na listi.

Na pozadini rasta obima tereta, DP World je zabeležio ogroman skok profita u poslednjih šest meseci. Prema objavljenim rezultatima, zarada DP World-a porasla je za 52 odsto na 721 milion dolara u prvih šest meseci do 30. juna, u odnosu na 475 miliona dolara zabeleženih u istom periodu prošle godine. Podstaknuti akvizicijama i dobrim performansama fider usluga, prihod je porastao za 60 procenata na 7,9 milijardi dolara.

Prihod od kontejnera po TEU porastao je za devet procenata, vođen većom potražnjom za skladištenjem. Ukupno je kompanija obradila 39,5 miliona TEU na svojim globalnim kontejnerskim terminalima, što je neznatno više u odnosu na prošlu godinu.

„Ovaj značajan rast pokazuje da će naša strategija da se fokusiramo na teret sa visokom maržom i da ponudimo prilagođena rešenja za lanac snabdevanja obezbediti održive povrate na duge staze“, rekao je Sultan Ahmed Bin Sulaiem, predsednik i izvršni direktor DP World.

Međutim, DP World je primetio da očekuje da će se rast smanjiti u drugoj polovini godine, sa neizvesnim kratkoročnim izgledima zbog izazovnog makroekonomskog okruženja i poremećaja u lukama.

Nedavni podaci Drewry’s World Container Index pokazuju da spot stope nastavljaju da opadaju, idući ka normalizaciji tržišta. Stope Šangaj-Roterdam prošle nedelje su pale za pet odsto, što je jedan od najvećih nedeljnih padova zabeleženih od juna 2020.

izvor&foto: maritime-executive.com

Pročitajte i...