DHL predstavlja kamione na biogorivo za podršku Formuli 1

DHL i Formula 1 podižu održivu logistiku na nove visine u okviru svog partnerstva poslednjih godina sa novom inicijativom ove sezone.

DHL predstavlja svoj prvi vozni park kamiona koji koristi biogorivo, raspoređujući 18 novih kamiona ove sezone kako bi podržali Formulu 1 u njenom cilju da do 2030. postane Net Zero.

Na taj način svaki kamion može smanjiti emisiju ugljenika za najmanje 60% u poređenju sa standardnim gorivima, sa velikim potencijalom za veće uštede.

„Naše partnerstvo sa Formulom 1 takođe pokazuje našu zajedničku posvećenost održivosti i smanjenju našeg ugljeničnog otiska. Konzistentno težimo da logistiku učinimo održivijom, i uzbuđeni smo što ćemo ove godine predstaviti prvi vozni park kamiona koji rade na održivo gorivo“, kaže Arjan Sising, šef globalnog marketinga brendova u Deutsche Post DHL Group. „Kao industrijski lider u zelenoj logistici, 18 kamiona dodatno doprinosi smanjenju emisije DHL-a, gde pokazujemo našim fanovima i kupcima da je moguće preneti uzbuđenje trka Formule 1 širom sveta na održiv način.“

Novi kamioni smanjuju emisiju ugljenika, zadržavajući isti nivo performansi u smislu nosivosti i udaljenosti putovanja kao i njihovi dizel kolege. Takođe, rukovanje biogorivom je bezbednije od skladištenja dizela iz ekološke i bezbednosne perspektive. Pol Fauler, direktor DHL Motorsports Logistics-a, dodaje: „Svaki kamion stoga može da preveze do 40 tona i pređe do 3.500 kilometara po rezervoaru od 1.000 litara. Za evropsku F1 deonicu kamioni rade u potpunosti na HVO100, što je biogorivo druge generacije, koje ispunjava standard EN15940 za parafinska goriva, kao i gorivo koje se ubacuje. Korišćenjem HVO100, Deutsche Post DHL Group se pridržava Direktive EU o obnovljivoj energiji. Zbog njihovog značajnog uticaja na održivost, DHL i Formula 1 planiraju da prošire upotrebu ovih kamiona sa održivim pogonom u narednim godinama, kao deo svojih stalnih napora da minimiziraju svoj ekološki otisak.“

„Mi poslujemo na globalnom nivou i DHL igra ključnu ulogu u održavanju trka i pomaže nam da rešimo logistički uticaj koji imamo kao svetsko prvenstvo“, kaže Elen Džons, šef ESG-a u Formuli 1. „Zajedno stalno tražimo više održiva rešenja, i kroz inovacije kao što su kamioni na biogorivo, u mogućnosti smo da preduzmemo značajne korake napred u smanjenju naših emisija ugljenika i postizanju našeg cilja održivosti da budemo Net Zero do 2030. Divno je videti da partneri kao što je DHL dele istu inicijativu i posvećenost stvaranju održivije Formule 1.”

Stvaranje ekološki održivije budućnosti bilo je ključni deo partnerstva i DHL i F1 su aktivno preduzeli korake da smanje svoj ugljenični otisak. Ovo uključuje testiranje naprednijih tehnologija za budućnost, korišćenje multimodalnih transportnih rešenja, uključujući kopneni i okeanski teret, i korišćenje više aviona Boeing 777, koji smanjuju emisiju ugljenika za 18% u poređenju sa tradicionalnim avionima, 747. DHL takođe oprema svoje kamione GPS-om za praćenje potrošnje goriva i optimizaciju ruta. Ove sezone, DHL motorsport tim će preći oko 150.000 km, prevozeći do 1.400 tona tereta po trci. Pored trkačkih automobila, do željene destinacije se prevoze i gume, rezervni delovi, gorivo, oprema za emitovanje i ugostiteljstvo. DHL takođe pruža sveobuhvatno praćenje i praćenje tereta dok je u tranzitu, kao i usluge carinskog posredovanja, preuzimanja i carinjenja.

Kao deo mape održivosti Deutsche Post DHL grupe za ubrzanje održivog poslovanja do 2030. godine, kompanija ulaže 7 milijardi evra u čiste logističke operacije kako bi se smanjile emisije. Sredstva će se fokusirati na održiva goriva za vazduhoplovstvo, elektrifikaciju putnog parka i klimatski neutralan dizajn zgrada. Uvođenje održivih goriva u dugolinijski drumski transport takođe je uključeno u ovaj investicioni plan.

izvor&foto: freightcomms.net

Pročitajte i...