DHL otvara novi međunarodni logistički centar u Poznanju

DHL Grupa je u petak upriličila otvaranje svog novog međunarodnog logističkog centra u Robakovu, u blizini Poznanja u Poljskoj. Centar za sortiranje i logistiku paketa je zajednički projekat DHL eCommerce, Post + Parcel Germany i DHL Freight. Iz DHL-a kažu da je objekat dizajniran da pruži poboljšan kvalitet usluge i kraće vreme isporuke kupcima.

Međunarodni logistički centar je rezultat investicije od oko 180 miliona evra. Prostire se na 32.000 kvadratnih metara, ima 3.000 metara transportnih traka i kapacitet sortiranja od 45.000 paketa na sat. U centru će raditi oko 500 zaposlenih, koji može da obradi i do milion paketa dnevno.

Pored toga, DHL Freight upravlja terminalom namenjenim za obradu paletizovanih pošiljki i teretnih jedinica manjih od kontejnera za svoje poljske i evropske kupce.

Prema DHL-u, objekat je jedan od najvećih i najnaprednijih centara u Evropi za sortiranje i logistiku paketa.

Sa novim Međunarodnim logističkim centrom, proširujemo naše kapacitete i mogućnosti kako bismo zadovoljili rastući obim pošiljaka e-trgovine. Ovaj objekat, opremljen najsavremenijom tehnologijom, poboljšaće kvalitet usluge, čineći ga prepoznatljivim dodatkom našoj evropskoj mreži. To će smanjiti vreme tranzita za mnoga evropska tržišta, posebno između Nemačke i Poljske, naglašavajući našu posvećenost pružanju brzih i pouzdanih usluga prekograničnog transporta“, rekao je Tobias Meyer, izvršni direktor DHL grupe.

U svom saopštenju za štampu, DHL je ​​opisao da je strateški značaj lokacije u Poznanju bio ključni faktor u njenom izboru. Kompanija kaže da mnogi međunarodni trgovci na malo i e-prodavci koriste Poljsku kao čvorište za svoje e-trgovine pošiljke u i iz Evrope, posebno u Nemačku. DHL dodaje da su glavni maloprodajni brendovi i e-prodavci uspostavili svoje centre za ispunjenje i skladišta u zapadnoj Poljskoj, što je čini sve važnijom kapijom za e-trgovinu u Evropu.

Nemački logistički gigant takođe napominje da je domaće tržište paketa u Poljskoj doživelo izuzetan rast od skoro 120 odsto u poslednjih pet godina, prvenstveno podstaknut porastom e-trgovine.

Konačno, kada je u pitanju održivost, centar ima fotonaponski sistem koji obezbeđuje jednu trećinu energetskih potreba objekta. Ostatak se snabdeva kupljenom zelenom energijom, minimizirajući upotrebu fosilne energije. Štaviše, objekat koristi niz ekološki prihvatljivih transportnih rešenja. Električni kamioni pomeraju prikolice i kontejnere, eliminišući izduvne gasove i buku motora. Centar ima i 40 stanica za punjenje električnih automobila, kombija i kamiona, dok automatizovani sistem upravljanja saobraćajem na ulazima i izlazima smanjuje vreme čekanja vozila i minimizira buku i emisije.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...