Deutsche Bahn razmatra prodaju logističke jedinice DB Schenker

Nemačka nacionalna železnička kompanija Deutsche Bahn AG spremna je da proda svoju profitabilnu logističku jedinicu DB Schenker ili ponudi akcije na javnom tržištu.

Matična kompanija saopštila je u četvrtak da će istražiti potencijalnu prodaju DB Schenkera, četvrtog najvećeg logističkog provajdera na svetu po prihodima, nakon glasanja njenog upravnog odbora.

Prihod od bilo koje prodaje bi se koristio za otplatu velikog duga Deutsche Bahn-a.

DB Schenker je ove godine ostvario rekordnu operativnu dobit u prvoj polovini godine.

Obrazloženje za prodaju je da DB Schenker može brže da raste sa kompanijom koja je u potpunosti fokusirana na logistiku, dok bi se Deutsche Bahn fokusirao na svoje putničke i teretne železničke poslove.

„DB Schenkeru će biti potrebna veća finansijska sredstva i više nezavisnosti za međunarodne akvizicije sa ciljem da zadrži i unapredi svoju tržišnu poziciju u sve konkurentnijem logističkom sektoru i svoju vrednost preduzeća u budućnosti. Iz tog razloga, prodaja bi mogla da otvori nove mogućnosti za DB Schenker u smislu rasta i razvoja“, navodi se u saopštenju Deutsche Bahn-a.

Kompanija je saopštila da ne postoji vremenski rok za stavljanje logističke jedinice na tržište, posebno sa rastućom globalnom ekonomskom neizvesnošću. „Prodaja će se desiti samo ako je to od finansijske prednosti za DB Grupu u poređenju sa zadržavanjem DB Schenkera u Grupi“, navodi se u saopštenju.

Potencijalni kupci mogu uključivati privatne kompanije ili velike logističke konkurente. U izveštaju Bloomberga potencijalna vrednost DB Schenker iznosi 21,4 milijarde dolara. Drugi analitičari kažu da bi to moglo doneti više. Loadstar, sajt za logističke vesti sa sedištem u Velikoj Britaniji, rekao je da bi DB Schenker mogao da vredi 25 milijardi dolara i uporedio relativne prednosti inicijalne javne ponude ili prodaje privatnim investitorima.

DB Schenker, sa bruto prodajom od preko 27,7 milijardi dolara, ima više od 76.000 zaposlenih na više od 1.850 lokacija u 130 zemalja. Upravlja vazdušnim i okeanskim transportom tereta, bavi se ugovornom logistikom i upravljanjem skladišta, i upravlja velikom mrežom kamiona u Evropi. Kompanija upravlja sa više od 27 miliona kvadratnih metara distributivnog prostora u Americi.

U prvoj polovini 2022. godine, DB Schenker je ostvario operativni profit od 1,3 milijarde dolara, što je najbolji učinak u srednjoj godini u 150-godišnjoj istoriji kompanije.

U septembru, DB Schenker je finalizirao ugovor vredan 435 miliona dolara za kupovinu USA Truck-a kao deo svoje ekspanzije u Severnoj Americi.

Bloomberg je u februaru izvestio da se Deutsche Bahn priprema za moguću prodaju DB Schenker. Navedeno je da železnica ima više od 30 milijardi dolara duga u svojim knjigama.

izvor&foto: freightwaves.com

Pročitajte i...